Wydaje się, jakby wczoraj składali ślubowanie włączające ich do społeczności uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4, a już dzisiaj musieliśmy ich pożegnać.
Uroczystość zakończenia roku szkolnego klas maturalnych rozpoczęła tradycyjna już Gala Wejherów, podczas której uczniowie otrzymywali pamiątkowe medale w różnorodnych kategoriach (piękny umysł, złota rączka, odwróceni, nadzieje olimpijskie). Następnie rozpoczęła się część oficjalna, którą swoim pełnym refleksji przemówieniem rozpoczęła Dyrektor Szkoły Anna Wilk. Kolejne punkty programu miały na celu docenienie trzyletniej nauki i pracy na rzecz szkoły. Wręczono Goethe Zertifikat C1, nagrody Dyrektora Szkoły, nagrody ufundowane przez Stowarzyszenie Absolwentów i Przyjaciół Wejhera, dyplomy dla najlepszych sportowców (najwszechstronniejszym został Patryk Gruba z klasy IVb T), wyróżnienia Rady Młodzieży. Apogeum emocji można było jednak obserwować przede wszystkim podczas indywidualnych spotkań uczniów z nauczycielami. Liczymy, że świeżo upieczeni absolwenci z naszą szkołą będą wiązali same dobre wspomnienia oraz chętnie będą wracali, by opowiadać o swoich sukcesach.
Dzisiaj przede wszystkim życzymy im powodzenia na rozpoczynających się w przyszłym tygodniu egzaminach maturalnych oraz osiągnięcia celu w wyborze wymarzonego kierunku studiów.

Stowarzyszenie absolwentów i Przyjaciół Zespołu Szkół Samochodowych i Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie ufundowało nagrody następującym absolwentom:

Za uzyskanie najlepszych średnich ocen w ciągu trzech i czterech lat nauki nagrody otrzymali:
1. Joanna Popiołek
absolwentka klasy IIIb LO zegarek Garmin
2. Wiktoria Markiewicz
absolwentka klasy IVb FT tablet, słuchawki

Za godne reprezentowanie szkoły w konkursach na szczeblu wojewódzkim i ogólnopolskim
w roku szkolnym 2016/2017 nagrody otrzymali:
1. Zuzanna Cymann
2. Klaudia Gdańska
absolwentka klasy IVb FT statuetkę i książkę
3. Paulina Stenka