Podczas gdy jedni wypoczywali, korzystając z przedłużonego weekendu majowego, a inni powtarzali jeszcze przed kolejnym egzaminem maturalnym, czworo uczniów z naszej szkoły podjęło wyzwanie pokonania dystansu 10 km. W towarzystwie przeszło 3.800 sympatyków biegania 07.05.2017 r. stanęli na starcie w kolejnym biegu z cyklu PKO Grand Prix Gdyni - w Biegu Europejskim.
Tegoroczna edycja cyklu różni się od poprzednich tym, że każdy z czterech biegów odbywa się na innej trasie. Start był tym razem nie w pobliżu ORP Błyskawica, lecz obok Narodowego Stadionu Rugby. Dalej uczestnicy biegli m.in. ulicami: Łużycką, Stryjską, Aleją Zwycięstwa, Aleją Marszałka Piłsudskiego, Bulwarem Nadmorskim, Świętojańską i z powrotem Aleją Zwycięstwa. Na mecie tradycyjnie każdy otrzymywał pamiątkowy medal. Tym razem przedstawiał on Polskę uwypukloną na tle Europy. Dzisiejszy bieg był w końcu organizowany z okazji Dnia Europy i rocznicy wstąpienia Polski do Unii Europejskiej.
Dla uczestników tego typu imprez nie tylko medal jest nagrodą. Niektórzy mogą pochwalić się życiowym rekordem. Dzisiejsze wyniki przedstawiają się następująco:

Imię i nazwisko
Klasa
Czas
Miejsce w kat. wiekowej
Dominika Żak
3b LO 00:54:02 16
Kornelia Formella
3b LO 00:56:49 20
Oliwia Motyka
2b LO 00:57:41 (życiówka) 23
Dawid Janik
4b T 00:56:49 375
Katarzyna Konkel
absolwentka 00:40:57 13
Małgorzata Lange
absolwentka 00:54:56 (życiówka) 148
Grzegorz Kepka
absolwent 00:37:46 (życiówka) 29
Monika Rolbiecka
nauczyciel 00:37:00 (życiówka) 4 w kat. open

Inna trasa, inny medal i inna, nietypowa godzina - tak można zapowiedzieć kolejny bieg z cyklu PKO Grand Prix Gdyni – nocny Bieg Świętojański. Start 09.czerwca 2017r., godz. 23:59. Czy będzie nas więcej?

17_05_07_bieg_europejski_03 (120 kB) 17_05_07_bieg_europejski_03 (120 kB) 17_05_07_bieg_europejski_03 (120 kB) 17_05_07_bieg_europejski_03 (120 kB) 17_05_07_bieg_europejski_03 (120 kB)