Czwarty raz z rzędu Polacy mieli szansę wziąć udział w jedynym biegu na świecie, podczas którego meta goni zawodników! 7 maja od godzin porannych tereny Jeziora Maltańskiego zapełniały się pasjonatami biegania i niesienia dobra. 100% opłat startowych skierowane jest bowiem na badania nad przerwaniem rdzenia kręgowego ( naukowcy starają się znaleźć sposób aby przerwanie rdzenia kręgowego nie oznaczało nieodwracalnego paraliżu). Start do biegu nastąpił o tym samej godzinie na całym świecie .W Poznaniu była to godzina 13:00 .Bieg odbył się w 24 krajach. Pół godziny po starcie na trasę ruszył samochód pościgowy. Uczestnicy biegli tak długo do póki wspomniany samochód-meta ich nie złapał. W tym roku za kierownicę samochodu pościgowego był Adam Małysz.
Mieliśmy tam swoją reprezentantką Marię Maj–Roksz, która przebiegła 39 km, zanim dorwał ją samochód – meta, co uplasowało ją na siódmym miejscu wśród kobiet. Dodatkową atrakcją biegu był samolot „Red bull”, którego pilot wykonywał ewolucję na niebie nad biegnącymi zawodnikami.
Najlepszym zawodnikiem w Poznaniu został Tomasz Walerowicz, który przebiegł aż 85 km !!! Zachęcamy do udziału w tym biegu w przyszłym roku. Jest to jedyny bieg na Świecie gdzie meta goni zawodników.

17_05_07_wings_03 (96 kB)