15 maja 2017 r. uczniowie klasy 2bLO uczestniczyli w zajęciach „Błękitnej szkoły” w Stacji Morskiej Instytutu Oceanografii UG w Helu. Helski ośrodek w sposób praktyczny wspomaga międzynarodową akcję odtwarzania i ochrony foki szarej w Bałtyku. Urodzone i wyleczone w stacji foki wypuszczane są na wolność, gdzie stają się obiektami prowadzonych obserwacji naukowych.
Warsztaty rozpoczęliśmy rejsem po Zatoce Puckiej, w trakcie którego dwukrotnie pobrane zostały próby wody w celu zbadania zasolenia i uzyskania materiału biologicznego występującego w toni wodnej Bałtyku. Krótki rejs stał się okazją, by wysłuchać historii portu w Helu, poznać lokalizację zatopionych okrętów wokół Półwyspu Helskiego oraz zobaczyć początek Polski!
Druga część zajęć, już na lądzie zaczęła się obserwacją treningu medycznego i karmienia mieszkańców fokarium. Następnie uczestnicy warsztatów już w laboratorium prowadzili obserwacje przez binokular mikroorganizmów (przedstawicieli fito- i zooplanktonu) żyjących w pobranej w trakcie rejsu wodzie. Uczniowie mieli okazję, by powtórzyć przystosowania ryb do wodnego środowiska życia. Wykonali sekcję śledzia, preparowali i mieli możliwość zobaczyć „na własne oczy”: serce, układ pokarmowy, pęcherz pławny, gonady i mózg śledzia. Po zajęciach praktycznych uczestnicy zwiedzali muzeum foki szarej, w której prezentowane są m.in. wytwory ze skór foczych. Pobyt na Helu zakończyła wizyta w Domu Morświna, którego ekspozycje pozwalają odkryć sekrety biologii morświnów, przedstawiają historię egzystencji bałtyckich waleni, a także omawiają współczesne zagrożenia i sposoby ochrony gatunkowej morświna.
To był dzień pełen działań i wrażeń! Poczuliśmy się jak prawdziwi oceanografowie!