Pomarańczowo w sobotę było w Parku Majkowskiego…A to za sprawą tych, którzy postanowili wziąć udział w imprezie „Wejherowo biega”, a tym samym włączyć się do akcji „Polska biega”.
Liczba startujących ponownie przerosła oczekiwania organizatorów. Zeszłoroczny rekord około 1200 zawodników został pobity o przeszło 800 osób. Tak, około dwóch tysięcy mieszkańców Wejherowa i okolic w pomarańczowych koszulkach przebiegło jeden z proponowanych dystansów: 400 m lub 800 m (dla dzieci), 2000 m lub 4000 m (dla urodzonych w 2006 r. i starszych). Uczniowie i absolwenci Samochodówki w zdecydowanej większości wybrali dystans 2 km, za co każdy otrzymał pamiątkowy medal. Trud pokonania 4 km w ten upalny dzień podjęła chyba tylko Oliwia Motyka z 2b LO - amatorka biegania przyzwyczajona do dłuższych dystansów, dzięki systematycznym startom w biegach z cyklu City Trail i Grand Prix Gdyni.
Wszystkim uczestnikom biegu serdecznie gratulujemy i życzymy, by przygoda z bieganiem nie kończyła się w tym dniu…