23 maja 2017 roku uczniowie klas 1e LO, 2h LO oraz 1a T i 1b T wybrali się na wycieczkę po Warmii. O 5:00 wyruszyli spod szkoły, aby około 10:00 dotrzeć do niewielkiego miasteczka Reszel.
Pierwszym punktem wyprawy było przejście gotyckim mostem nad rzeką Sajną i poznanie jego krótkiej, ale dosyć ciekawej historii. Następnie uczniowie zdobyli wieżę zamku biskupów warmińskich oraz zwiedzili jego podziemia. Zaraz po tym przeszli dalej do Kościoła Farnego pw. św. Piotra i Pawła, gdzie czekała na nich kolejna wspinaczka po schodach na punkt widokowy znajdujący się na szczycie kościelnej wieży.
Kolejnym punktem na trasie było odwiedzenie Sanktuarium w Świętej Lipce, który słynie ze znanych, zabytkowych organów. Niestety w tym czasie świątynia była zamknięta dla zwiedzających.
Następnie uczniowie dotarli do głównej części wycieczki, czyli odwiedzenia Wilczego Szańca, który w latach 1941–1944 był główną kwaterą Adolfa Hitlera. Jedną ze stref można było przejechać historycznym pojazdem wojskowym, gdzie przewodnik w bardzo ciekawy sposób opowiedział o przeszłości tej lokalizacji. Później uczniowie udali się w pieszą podróż pomiędzy ruinami budynków tworzących kwaterę. Dowiedzieli się o całej próbie zamachu na Hitlera i miejscu, w którym się wydarzyła. Największe wrażenie wywarł ogrom terenu, który został zajęty przez jego wojska.
Zwieńczeniem wyprawy były odwiedziny w placówce Straży Granicznej w Barcianach, gdzie uczniowie zapoznali się z pracą strażników granicznych, a następnie pojechali do pobliskiej wsi Michałkowo, która graniczy z Rosją. Zobaczyli tam charakterystyczne oznaczenia takie jak znaki graniczne oraz przeorany pas ziemi. Po zobaczeniu granicy uczniowie wrócili do autokaru i zmęczeni, ale szczęśliwi udali się w 5-godzinną podróż z powrotem do Wejherowa.
M.R.