Tradycja organizacji Konkursu Piosenki Rosyjskiej zrodziła się z pasji i entuzjazmu nauczycieli-rusycystów i stwarza uczniom możliwość poznania kultury i bogactwa języka rosyjskiego. W tym roku, 25 maja 2017 r., w Słupskim Centrum Kultury utworem a’capella drugie miejsce wyśpiewały: uczennica klasy Ip LO Klaudia Kaczocha, nasza absolwentka Aleksandra Łasińska oraz uczennice choczewskiego gimnazjum - Agata Pytel i Wiktoria Cielecka. Dziewczyny w strojach ludowych zaprezentowały rosyjską pieśń ludową „Pójdziemy w pole”.
W jury zasiadał gość specjalny, muzyk Daniel Hertzov, który w przerwie wykonał kilka własnych interpretacji utworów Bułata Okudżawy. Dziękujemy bardzo pani Gabrieli Łasińskiej i Wiolettcie Wójcik za wielki entuzjazm i wsparcie oraz wójtowi gminy Choczewo Wiesławowi Gębce za doping i zorganizowanie transportu.

17_05_25_festiwal_03 (96 kB) 17_05_25_festiwal_03 (96 kB)