To już dziewiąty raz, kiedy w przeddzień uroczystości obchodów Dni Jakuba w Wejherowie nasza szkoła ruszyła w barwnym korowodzie pod pomnik założyciela miasta, by tam oddać cześć swojemu patronowi. To również dziewiąty raz, kiedy pogoda okazała się nam niezwykle sprzyjać. W tym roku parada Jakuba Wejhera była niezwykle głośna i kolorowa. Setki balonów i wiatraczków rozdawane przez uczniów naszej szkoły najmłodszym mieszkańcom, gazetki jednodniowe wydane specjalnie na tę okazję, gwizdki, wuwuzele oraz bańki mydlane uatrakcyjniły przejście i sprawiły, że stało się ono niezwykłą atrakcję i silnym akcentem wniesionym przez naszą szkołą do obchodów Dni Jakuba Wejhera.
Jak co roku barwny pochód pilotowany przez pojazdy policji i straży miejskiej otwierały pojazdy szkolne, stworzone przez naszych nauczycieli zawodu wraz z uczniami na warsztatach szkolnych. Następne w kolejności jechały limuzyny z dyrekcją szkoły i przedstawicielami władz powiatu, uczniowie w autach których metryka sięgała nawet ponad 40 lat a także współczesnych już jednośladach (motocyklach i rowerach). Kilkunastoosobowa orkiestra dęta nadawała tempo naszej paradzie poprzez ochoczo przygrywane marsze. W tym roku w postać patrona szkoły wcielił się Sylwester Łysk z klasy 2a Technikum. Dalej jak zwykle maszerowała młodzież szkolna wraz ze swoimi wychowawcami. Ubrani w kolorowe koszulki, nieśli flagi i banery promujące poszczególne profile i klasy naszej szkoły. Wejherowianie, jak zwykle powychodzili ze sklepów, pawilonów usługowych, nierzadko nagrywali nasz barwny pochód, machając do nas i uśmiechając się - jak co roku. Najprawdopodobniej zdążyli już przywyknąć do takiego kolorowego pochodu, którym nasza szkoła inauguruje Dni Jakuba Wejhera.
Druga część imprezy toczyła się już na Placu Wejhera. Dyrektor szkoły Anna Wilk powitała władze powiatu oraz wszystkich tam zgromadzonych, a podczas uroczystego hymnu szkoły złożyła okolicznościową wiązankę kwiatów pod pomnikiem założyciela naszego grodu. Pod pomnikiem Wejhera zebrali się również przedstawiciele naszych władz, m.in. pan Bogdan Tokłowicz, pan Wojciech Rybakowski oraz kierownik Wydziału Kultury, Spraw Społecznych, Promocji i Turystyki pan Michał Jeliński. Następnie młodzież zaprezentowała krótki program artystyczny przygotowany pod kierunkiem nauczycieli polonistów.
Jak co roku nagrodziliśmy też uczniów, którzy w „specjalny” sposób wyróżnili się na tle społeczności szkolnej. W tym roku tytuł dla „Nieprzeciętny/Nieprzeciętna 2017” otrzymali:

Paulina Stenka - za osiągnięcia w kickboxingu.
Paulina jest zdobywczynią tytułu Mistrzyni Polski Juniorów w formule Kick-light, w wadze do 70 kg oraz Pucharu Świata w kickboxingu kadetów starszych w wadze do 65 kg. Potrafi pogodzić swoją pasję z obowiązkami szkolnymi. Chociaż osiągnęła tak wiele, w tak młodym wieku, nie lubi chwalić się swoimi osiągnięciami. Mówi się o niej, że jest skromna, wrażliwa, serdeczna, niezawodna i zawsze można na nią liczyć.

17_05_26_parada_03 (151 kB)

Weronika Lachs - za miłość do tańca.
Taniec daje jej siłę, wolność i pozwala zapomnieć o codziennych problemach. Jako solistka pięciokrotnie stawała na podium na ogólnopolskich zawodach. Może pochwalić się także występami na imprezach rangi europejskiej i światowej. Jej największym sukcesem jest tytuł Mistrza Świata wywalczony w 2013 r. wraz z formacją FUSION. Czy kiedyś spełni swoje marzenie i zostanie choreografem, by młodszych od siebie zarażać swoją pasją?

17_05_26_parada_05 (101 kB)

Łukasz Szulc - za pasję do techniki i motoryzacji.

Jest człowiekiem wrażliwym i uczynnym. Nigdy ni odmówi pomocy. Pracował jako wolontariusz w Domu Starców w Kochanowie. W wolnych chwilach robi coś z niczego - uszkodzonych kadłubów silników wykonuje stoliki, z turbosprężarek - lampki stolikowe, z kół zamachowych od automatów - zegary. Na zajęciach praktycznych zawsze wykonuj więcej, niż oczekuje tego nauczyciel.

17_05_26_parada_04 (159 kB)

Niezwykle miłe słowa skierowane przez pana Michała Jelińskiego pod adresem całej społeczności szkolnej raz jeszcze podkreśliły naszą rolę w powiecie, jako placówki kształcącej tak szerokie rzesze młodzieży i posiadającej tak bogatą ofertę edukacyjną.
Już za rok 10 - jubileuszowa Parada Jakuba Wejhera!!! Do zobaczenia