Niespodzianką w kalendarzu licealiady stała się Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Od tego roku mamy nadzieję, że za rok ta dyscyplina także będzie rozgrywana w powiecie wejherowskim. Niestety dużo przeciwności, takich jak: brak profesjonalnych boisk w naszym powiecie, brak sprzętu w szkołach i zimny klimat nie sprzyja rozwojowi tej gry. Dlatego też, rozgrywki odbyły się aż w Pucku dnia 26 maja.
Niemniej bardzo się cieszymy dużym zainteresowaniem naszej młodzieży szkolnej tym sportem, szczególnie wśród dziewcząt samochodówki. Problemem na początku okazało się samo wybranie reprezentacji. W wyniku treningów na boisku piaskowym w Bolszewie, udało się wytypować ambitną trójkę plażowych wojowniczek: Milena Kosznik z 1b LO (kapitan), Kinga Styn z 2b LO oraz najbardziej zasłużona w reprezentowaniu szkoły sportowiec - Dominika Żak z 3b LO.
Turniej rozgrywany był systemem brazylijskim zarówno w przypadku dziewczyn jak i chłopców, na malowniczo usytuowanych, tuż nad morzem, trzech boiskach. W obu grupach uzbierało się po siedem drużyn. Chłopaki w składzie: Baborowski Bartosz, Bartosz Brejski z 3a T oraz Patryk Miotk 2b ZSZ. W rozstawieniu z 1 miejsca górnej drabinki trafili na mocne zespoły. Pierwszy mecz z LO nr 1 w Rumi przegrali 0:2 a drugi z ZSP nr 3 Wejherowo po równej walce niestety także przegrali 1:2. Zgodnie z brazylijskim systemem rozgrywek gra się właśnie do dwóch przegranych i w związku z tym chłopcy zajęli 7 miejsce. W wyniku losowania dziewczyny trafiły na pusty los i po długim oczekiwaniu zagrały, jak się potem okazało z faworytkami, z ZSP w Redzie i przegrały 0:2. Po nauczce i obraniu nowej taktyki, w drugim meczu z ZSP nr 2 w Wejherowie wykorzystały doświadczenia i wygrały 2:0, trafiając do półfinału. Spotkanie półfinałowe z ZSP nr 3 w Wejherowie okazało się najlepszym meczem dziewczyn. Walczyły w obu setach punkt za punkt, jednak brak doświadczenia w graniu z zmagającym się wiatrem (boisko w Bolszewie jest mocno osłonięte), przeciwniczki odskoczyły o za dużo punktów i już nie udało się uzyskać przewagi – efekt przegrana 0:2. Mecz o trzecie miejsce z ZSP nr 2 w Rumi, nasze grały na zmęczeniu i z zawodniczkami o bardzo mocnej zagrywce. Właśnie ten element przysporzył najwięcej kłopotów dziewczynom, nie mogły wyprowadzić przez to ataku, który z kolei jest ich mocną stroną – efekt przegrana 0:2 i czwarte miejsce w turnieju.
Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że w przyszłym roku siatkówka plażowa dalej będzie dyscypliną z kalendarza zawodów powiatu wejherowskiego. Z jednej strony atmosfera turnieju i urok tego sportu przyciąga do rywalizacji, ale z drugiej strony odpycha brak możliwości przygotowania naszej, przecież jakże chętnej młodzieży do zabawy w ten sport.

Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. plazowa_27 (131 kB) Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. Licealiada w Piłce Siatkowej Plażowej. plazowa_27 (131 kB)