30 maja 2017 roku w pięknych, zabytkowych, odrestaurowanych Chojnicach, po raz kolejny zmagali się najlepsi lekkoatleci województwa pomorskiego. Prawo startu w tych zawodach miało 12 uczniów naszej szkoły. Z różnych powodów do Chojnic pojechało tylko ośmiu. Po trzech godzinach jazdy i zweryfikowaniu zawodników, przystąpiliśmy do rywalizacji z wyczynowcami i takimi jak Wy uczniami obdarzonymi talentem i ochotą do aktywnego spędzania czasu. Jako pierwsi do rywalizacji przystąpili dyskobole: Milena Kosznik i Patryk Gruba.
Milena nie miała wcześniej wielu okazji do rzucania dyskiem. Pomimo braków technicznych rzuciła dysk na odległość 21 m 20 cm i zajęła VIII miejsce. Patryk nasz mistrz wielu, nie tylko lekkoatletycznych konkurencji, jak na sportowca roku przystało, posłał dysk na odległość 35 m 35 cm i zajął III miejsce. Jak się później okazało, nasz jedyny medal.
Potem, w skoku wzwyż Kamil Kaźmierczak przeskoczył poprzeczkę na wysokości 175 cm i zajął IV miejsce. Do medalu zabrakło mu 3 cm. Dokładnie w samo południe mocno palącego słońca do rywalizacji przystąpili 800-metrowcy. W tym biegu pobiegła Agata Maliszewska i uzyskała wynik 2'53". Również o tej porze rywalizowały oszczepniczki z naszą Agnieszką Schmidt. Agnieszka zajęła VII miejsce rzucając oszczep na odległość 24 m 75 cm. Równolegle toczył się konkurs w pchnięciu kulą kobiet i w bieg na 400 m. Kulą pchała Paulina Stenka ma odległość 8 m 23 cm, a 40 0m przebiegł Patryk Adamus z VIII wynikiem i czasem 54,60".
Patryk Gruba reprezentował szkołę jeszcze w rzucie oszczepem i zajął tam miejsce poza pierwszą, punktowaną ósemką uzyskując wynik 37 m 66 cm. Patryk Adamus również startował w dwóch konkurencjach. Po 400 m i godzinnej przerwie Patryk pobiegł na 200 m i potrzebował na to 25,92". Najpóźniej startowała nasza "Dzidzia". Swoje 800 metrów Dominika Żak pokonała z czasem 30,34".
Wracaliśmy też 3 godziny, choć było z górki. Gratulujemy!