Pod koniec lutego rozpoczęła się rekrutacja do Sejmu Dzieci i Młodzieży. Z naszej szkoły udział w niej wzięli uczniowie klasy Ip LO - Zuzanna Frey i Krzysztof Białk. Tematem tegorocznej sesji SDiM była „Dekomunizacja i bohaterowie lokalni”. Aby wykonać zadanie poprawnie, nasi uczniowie musieli nadać lub zmienić nazwę jakiegoś obiektu (ulicy, ronda) na taką, która nie byłaby kojarzona z systemem totalitarnym. Nasi uczniowie zaproponowali w petycji do Prezydenta Miasta Wejherowa, aby nadać jednemu z rond w Wejherowie imię Tajnej Organizacji Wojskowej Gryf Pomorski.
21 maja tego roku odbyła się uroczystość nadania nazwy ronda przy ulicy Gryfa Pomorskiego w dzielnicy Wejherowo - Śmiechowo.
28 kwietnia zostały ogłoszone wyniki rekrutacji, na które czekaliśmy w dużym napięciu. Z województwa Pomorskiego do konkursu przystąpiły 34 szkoły, z czego 14 zespołów zakwalifikowało się na posiedzenie Sejmu. Nasi uczniowie zajęli 3. miejsce, tym samym odbyli niezwykłą przygodę jako młodzi posłowie. Wspólnie z 26 innymi posłami z naszego województwa udali się 31 maja, w przeddzień obrad do Warszawy.
1 czerwca 460 młodych posłów i posłanek z całej Polski zasiadło w sejmowych ławach, aby debatować nad uchwałą o miejscach pamięci i dekomunizacji. 30 posłom udało się także zabrać głos, a wśród nich był uczeń Samochodówki - Krzysztof Białk. Wypowiedział się na temat Uchwały, a także o obecnej sytuacji w Polsce i Unii Europejskiej. Być może w murach naszej szkoły ujawnili się przyszli politycy naszego kraju.
Gratulujemy sukcesu i dużego wyróżnienia Zuzi i Krzysiowi,tym samym zachęcamy do uczestniczenia w przyszłorocznych obradach Sejmu Dzieci i Młodzieży.

17_06_01_debata_w_sejmie_04 (88 kB) 17_06_01_debata_w_sejmie_03 (58 kB)