Cel wycieczki do Warszawy niewątpliwie został osiągnięty. Spora dawka wiedzy z historii i tej, dotyczącej życia współczesnego, odrobina kultury, teoretyczna lekcja sportu dla uczniów z klasy z rozszerzonym programem wychowania fizycznego, a wszystko to w naprawdę miłej, sprzyjającej integracji atmosferze – tak streścić można nasze trzy dni w stolicy.

Dzień pierwszy
Zwiedzanie Warszawy zaczęliśmy od spaceru po okolicach miejsca naszego zakwaterowania- „Chmielnej 5”. Potem było „na bogato”- odwiedziliśmy Muzeum Pieniądza, w którym miedzy innymi poznaliśmy historię pieniądza od jego narodzin do chwili obecnej. Nowoczesny i atrakcyjny sposób urządzenia muzeum sprzyjał sprawdzeniu i zgłębianiu wiedzy z zakresu finansów. Kolejny punkt programu był naprawdę wysoko. Wjechaliśmy windą na 33. piętro Pałacu Kultury i Nauki, by móc w końcu powiedzieć, że byliśmy na najwyższym budynku w Polsce. Potem jeszcze Warszawa nocą i …spać.

Wycieczka do Warszawy Wycieczka do Warszawy Wycieczka do Warszawy Wycieczka do Warszawy Wycieczka do Warszawy Wycieczka do Warszawy Wycieczka do Warszawy Wycieczka do Warszawy

Dzień drugi
Historia, sport i kultura – taki był plan lekcji na dzień dzisiejszy. Zaczęliśmy od zwiedzania Muzeum Powstania Warszawskiego. Ciężko stwierdzić czy samo to miejsce czy niezwykły sposób, w jaki oprowadzała nas po nim pani przewodnik, zrobiło na nas większe wrażenie. Jedno jest pewne: warto było tam pójść! Lekcja sportu odbyła się na Stadionie Narodowym. Przejście trasą vip-owską odsłoniło przed nami m.in. kulisy życia piłkarzy i …bogaczy. Odwiedziliśmy też Muzeum Sportu i Turystyki- miejsce poświęcone historii polskiego sportu. Oprócz sztandarów, proporczyków, pucharów, dyplomów, sprzętu sportowego i sportowej odzieży z wielu pokoleń mogliśmy zachwycić się m.in. całą dotychczasową kolekcją medali olimpijskich naszych rodaków. Wieczorna lekcja sztuki odbyła się z podziałem na grupy. Zwolennicy sztuki teatralnej udali się do Teatru Komedia na spektakl „Konserwator”, podczas gdy inni postawili na relaks w kinie w Galerii „Złote Tarasy”.

Dzień trzeci
Większość ostatniego dnia spędziliśmy w towarzystwie miejscowej pani przewodnik. Była to okazja do sprawdzenia naszej wiedzy z historii (ojj...), ewentualnego jej uporządkowania i pozyskania nowych informacji. Przeszliśmy Krakowskim Przedmieściem, byliśmy przy Grobie Nieznanego Żołnierza, zwiedziliśmy Stare Miasto, Zamek Królewski, by w końcu pożegnać się z panią w Łazienkach. Na koniec jeszcze szybkie zakupy w „Złotych Tarasach” i … powrót do domu.