W tegorocznej edycji ogólnopolskiego konkursu „Pokaż nam język” wzięło udział ok. 15 tys. uczniów z ponad 500 szkół z całej Polski. Tym bardziej cieszą nas sukcesy uczniów reprezentujących w tym konkursie naszą szkołę. Do II etapu konkursu, który odbył się 26 kwietnia awansowało z klas 3e, 2e i 1e: 2 uczniów w kategorii- język angielski i 9 uczniów w kategorii –język niemiecki. Zadaniem ich było udzieleni odpowiedzi na pytania otwarte wygenerowane na platformie internetowej, nawiązujące do tematu przewodniego konkursu "Społeczeństwo wielokulturowe jako wyzwanie XXI wieku".
Komisja Główna Konkursu pod przewodnictwem prof. nadzw. dr. hab. Macieja Mackiewicza do finału ogólnopolskiego zakwalifikowała 25 uczniów z języka niemieckiego, wśród których znaleźli się również nasi uczniowie: Paweł Maliszewski z klasy 2e, Ewelina Bojka i Paulina Stenka z klasy 3e.
Finał konkursu, składający się z dwóch części, odbył się w dniach 1-2 czerwca 2017 roku w siedzibie Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku. Pierwszego dnia uczniowie rozwiązywali test sprawdzający znajomość języka i kultury krajów niemieckojęzycznych oraz formułowali krótką wypowiedź z zakresu tematycznego XVII edycji konkursu. Do drugiej części finału, debaty moderowanej na temat: „Wielokulturowa Europa - szansa czy zagrożenie dla ciebie?” zakwalifikował się, jako jedyny uczeń z województwa pomorskiego, Paweł Maliszewski z 2e, który zakończył rywalizację konkursową na 5 miejscu w gronie najlepszych uczestników z całej Polski.

17_06_02_jezyk_03 (136 kB) 17_06_02_jezyk_06 (57 kB) 17_06_02_jezyk_07 (110 kB) 17_06_02_jezyk_04 (49 kB)