7 czerwca klasa Ih LO z wychowawcą brała udział w promocji książki ‘Członkowie TOW „Gryf Pomorski” w KL Stutthof’ z udziałem autorów prof. Andrzeja Gąsiorowskiego i Krzysztofa Steyera. Spotkanie zorganizowane przez Muzeum Piaśnickie (oddział Muzeum Stutthof) odbyło się w sali koncertowej Państwowej Szkoły Muzycznej w Wejherowie stąd otworzył je koncert fortepianowo – skrzypcowy studentów Gdańskiej Akademii Muzycznej. Po tej przejmującej części, uczniowie mieli szansę posłuchać wykładu o działalności Tajnej Organizacji „Gryf Pomorski”, aresztowaniach jej członków i ich dokumentacji obozowej. W tej części uczniowie nie tylko zapoznali się z działalnością organizacji, która budzi wiele emocji i spekulacji i wspomnieniami jej członków, ale również mieli szansę poznać warsztat historyka – badacza dzięki emocjonującej dyskusji. Spotkanie z pracownikami Muzeum Stutthof jest dla nas początkiem przygotowań do konferencji wrześniowej w naszej szkole, poświęconej tej organizacji okresu II wojny światowej i jej ostatniemu komendantowi Augustynowi Westphalowi. W ramach tych prac podjęliśmy już współpracę z Gdańskim Oddziałem IPN, Biurem Upamiętniania Walk i Męczeństwa, który pozytywnie opiniuje i wspiera nasze prace i inicjatywy.

17_06_07_tow_03 (40 kB) 17_06_07_tow_04 (28 kB) 17_06_07_tow_05 (62 kB) 17_06_07_tow_06 (130 kB)