8 czerwca 2017 r. odbył się wernisaż pokonkursowy "Baśniowy Świat 2017" organizowany przez naszą szkołę oraz współorganizatora WCK w Wejherowie. Konkurs miał za zadanie zachęcić młodych ludzi do korzystania z możliwości, jakie nam daje fotografia cyfrowa oraz programy graficzne. Dlatego też w tym roku odbył się w dwóch kategoriach "Fotografia" i "Grafika", w dwóch grupach wiekowych tj. dla gimnazjalistów oraz uczniów szkól ponadgimnazjalnych. Na konkurs nadesłano prawie 400 prac, z czego 320 spełniło wymogi jakościowe ustalone w regulaminie.
Prace były zakodowane i nad wyborem laureatów długo debatowało szanowne Jury w składzie: Anna Wilk - Dyrektor Szkoły w Wejherowie, Bernadeta Albecka - nauczyciel klasy fototechnika, Tomasz Licau - nauczyciel klasy fototechnika, Alicja Araszkiewicz - WCK w Wejherowie Filharmonia Kaszubska, Karol Formela - WCK w Wejherowie Filharmonia Kaszubska. Wybór był trudny gdyż, tak jak w roku poprzednim uczestnicy pokazali prace na bardzo wysokim poziomie.
W kategorii Fotografia w grupie wiekowej "Szkoły Gimnazjalne":

17_06_08_konkurs_04 (50 kB) 17_06_08_konkurs_04 (50 kB) 17_06_08_konkurs_04 (50 kB) 17_06_08_konkurs_04 (50 kB) 17_06_08_konkurs_04 (50 kB)

W kategorii Fotomontaż w grupie wiekowej "Szkoły Gimnazjalne":

17_06_08_konkurs_04 (50 kB)

W kategorii Fotografia w grupie wiekowej "Szkoły Ponadgimnazjalne":

17_06_08_konkurs_12 (131 kB) 17_06_08_konkurs_04 (50 kB) 17_06_08_konkurs_04 (50 kB) 17_06_08_konkurs_04 (50 kB)
W kategorii Fotomontaż w grupie wiekowej "Szkoły Ponadgimnazjalne":

17_06_08_konkurs_04 (50 kB) 17_06_08_konkurs_04 (50 kB)

Wszyscy otrzymali dyplomy oraz nagrody rzeczowe. Podczas wernisażu pokazaliśmy animację ze wszystkich nagrodzonych i wyróżnionych prac, a podczas wręczania nagród i dyplomów wyświetliliśmy i omówiliśmy każdą z prac laureatów. Nagrody zakupiliśmy z pieniędzy przekazanych przez Starostwo Powiatowe w Wejherowie oraz Wejherowskie Centrum Kultury. Dzięki naszym sponsorom nagrodzeni otrzymali: nagrody książkowe, kursy Fotografii oraz dzięki ich hojności możliwy był wydruk całej wystawy.