Mniej niż w roku ubiegłym, ale wciąż imponująco dużo (bo 4259) amatorów ulicznego biegania, wystartowało w trzecim z czterech biegów z cyklu PKO Grand Prix Gdyni- w Biegu Świętojańskim. Wśród nich jedna uczennica - Oliwia Motyka 2b, 4 nauczycieli i 4 absolwentów (o tylu wiemy) gotowi, by „zatrwać” noc i 09. czerwca o 23:59 pokonać 10 km. Każdy z nich ma już doświadczenie w biegach na takim dystansie, nie mniej jednak trasa, jaką tym razem zaproponowali organizatorzy, znów różniła się od poprzednich. Start i meta ponownie zlokalizowane były w okolicach Stadionu Narodowego Rugby, ale po raz pierwszy zawodnicy pojawili się na Witominie. Nie było chyba osoby na mecie, która nie wspomniałaby o wymagającym podbiegu ulicą Kielecką…
Tym razem na podium dominowali obcokrajowcy. Wśród mężczyzn triumfował Kenijczyk (wynik 29:48), wśród kobiet- Ukrainka (wynik 34:09). Najlepszy Polak zajął miejsce siódme, a Polka trzecie. „Nasi” osiągnęli następujące rezultaty:

Imię i nazwisko
absolwentka 00:42:15 9
Grzegorz Kepke
absolwent 00:37:58 21

i do swej medalowej kolekcji mogli dołożyć kolejny- z bohaterką tej imprezy: ulicą Świętojańską, której urodziny uczcili w ten nietypowy sposób…biegnąc w środku nocy.

17_06_10_bieg_03 (101 kB) 17_06_10_bieg_03 (101 kB) 17_06_10_bieg_03 (101 kB) 17_06_10_bieg_03 (101 kB) 17_06_10_bieg_03 (101 kB) 17_06_10_bieg_03 (101 kB) 17_06_10_bieg_03 (101 kB)