Dnia 1 lipca 2017 r. w Szklarskiej Porębie odbył się ultramaraton na dystansie 52 km. Trasa maratonu wiodła grzbietem Karkonoszy. W sobotni poranek o godzinie ósmej około 500 zawodników ruszyło spod dolnej stacji wyciągu w Szklarskiej Porębie, aby pokonać 6 km podbieg i wbiec na grzbiet Karkonoszy, gdzie dalej udali się w kierunku Śnieżki. Parę minut przed startem organizatorzy poinformowali uczestników biegu, że ze względu na złe warunki atmosferyczne trasa może zostać skrócona i uczestnikom nie będzie dane wbiec na Śnieżkę (najwyższy szczyt Karkonoszy). Na szczęście pogoda się poprawiła i po 22 km biegacze zdobyli Śnieżkę. W drodze powrotnej biegacze zbiegli jeszcze do "Samotni", po czym ponownie wspięli się na grzbiet Karkonoszy, aby wrócić do Szklarskiej Poręby. Limit czasu na pokonanie 52 km trasy wyniósł 8 i pół godziny, co udało się 80% zawodników. Maja pokonała dystans w 5h41min i z 19 minutową przewagą nad drugą zawodniczką wbiegła na metę. Był to debiut ultramaratoński naszej nauczycielki, do którego solidnie przygotowywała się od jesieni.

17_07_01_maraton_03 (96 kB) 17_07_01_maraton_03 (96 kB) 17_07_01_maraton_04 (91 kB) 17_07_01_maraton_05 (132 kB)