Po raz trzeci mieliśmy przyjemność gościć w murach naszej szkoły uczestników ultramaratonu (80 km), maratonu plus (47 km) i półmaratonu (21 km). Już w piątek zjawili się w "samochodówce" organizatorzy. Od soboty w holu głównym działało biuro zawodów, gdzie uczestnicy odbierali pakiety startowe i mapy tras. Wieczorem tego samego dnia odbył się pokaz filmu, którego bohaterem był Robert Celiński (do 2016 r. najszybszy europejczyk na trasie maratonu Hilary Mont Everest, którego trasa rozpoczyna się u podnóża najwyższej góry świata na wysokości 5000 m. Na projekcji filmu obecny był sam bohater, który opowiadał o swoich przygotowaniach do jednego z najtrudniejszych maratonów na świecie.
W niedzielę o 3:45 rano ultramaratończycy zostali przewiezieni na start do Gdańska, aby o 5-tej rano zmierzyć się z 80 km trasą z metą w parku Majkowskiego w Wejherowie. Dwie godziny później na trasę z Gdyni ruszyli maratońcycy. O 9-tej rano z Wejherowa ruszył półmaraton. Mieliśmy tam swoich reprezentantów - pani Monika Rolbiecka po raz drugi wygrała wśród pań, a nasza absolwentka Katarzyna Konkel była trzecia w swojej kategorii wiekowej. Duży udział w organizacji zawodów mieli uczniowie i absolwenci naszej szkoły. Pomagali oni ultramaratończykom na punktach żywieniowych uzupełniając zapasy picia i jedzenia oraz służyli pomocą zmęczonym biegaczom na mecie.
Najszybszy biegacz pokonał 80km trasę ultramaratonu w 6h:56 min., a pierwszej pani 7h:36min. Zapraszamy za rok.