27 września w naszej szkole odbyła się konferencja dla uczniów szkół powiatu wejherowskiego dotycząca historii Tajnej Organizacji Wojskowej „Gryf Pomorski”. W spotkaniu oprócz młodzieży wzięli udział: Pan Wojciech Rybakowski – Etatowy Członek Zarządu Powiatu, Prezes Stowarzyszenia Sympatyków i Byłych Żołnierzy Jednostki Wojskowej w Wejherowie – Pan Marian Wilk oraz Prezes Kaszubsko – Kociewskiego Stowarzyszenia im. TOW „Gryf Pomorski” - Pan Roman Dambek. Konferencja jest efektem prawie rocznych przygotowań we współpracy ze Starostwem Powiatowym, Instytutem Pamięci Narodowej w Gdańsku i Stowarzyszeniem Sympatyków i Byłych Żołnierzy Jednostki Wojskowej w Wejherowie oraz starań o godne upamiętnienie ostatniego komendanta tej organizacji – Augustyna Westphala.
Pierwszym punktem konferencji był wykład historyka – regionalisty Pana Andrzeja Janusza dotyczący genezy i regionalnego charakteru TOW „Gryf Pomorski”. Kolejnym punktem była prezentacja młodzieży naszej szkoły dotycząca działalności tej konspiracyjnej organizacji i biografii Augustyna Westphala, który był nie tylko jej zwierzchnikiem, ale też długoletnim sekretarzem starostwa.
Po tej części młodzież miała okazję zapoznać się z wystawą Oddziałowego Biura Edukacji Narodowej w Gdańsku i uczestniczyć w warsztatach z panią dr Barbarą Męczykowską dotyczących działalności TOW „Gryf Pomorski” w okresie II wojny światowej i represji powojennych.
Finalnym punktem konferencji był Quiz historyczny podsumowujący treści wykładów, wystawy i materiałów edukacyjnych przygotowanych dla wszystkich uczestników. Wynik konkursu jest dla nas bardzo inspirujący, ponieważ aż pięciu uczniów powiatu uzyskało 80 % punktów, a dogrywka nie zmieniła wyniku. Na podium stanęli więc razem: Benjamin Kitowski z I LO w Wejherowie, Radosław Leśniak i Dominik Mazur z I LO w Rumi oraz Krzysztof Białk i Patryk Hirth reprezentujący naszą szkołę.
Wszystkim uczestnikom konferencji bardzo dziękujemy. Liczymy na kontynuację współpracy, zwieńczonej odsłonięciem nowego pomnika Augustyna Westphala na wejherowskim starym cmentarzu jeszcze w tym roku. Nowy nagrobek uzupełni informacje o ostatnim komendancie TOW „Gryf Pomorski” i zmieni błędne zapisy dotychczas widniejące.