Dnia 2 października 2017 roku uczniowie z klas 1e, 2e, 2h, 2p wzięli udział w wystawie „Beksiński Nieznany”, która miała miejsce w budynku Filharmonii Kaszubskiej w Wejherowie.
Uczestnicy wystawy na początku zostali zaproszeni do sali konferencyjnej, w której odbyła się interesująca prezentacja dotycząca twórczości i życiorysu Zdzisława Beksińskiego. Był on jednym z najznakomitszych polskich artystów XX wieku. Zajmował się fotografiką, malarstwem, rzeźbiarstwem oraz grafiką komputerową. Pod koniec prezentacji prowadząca zadała kilka pytań związanych z działalnością artystyczną Beksińskiego. Nagrodą za poprawną odpowiedź była możliwość obejrzenia prac twórcy w wirtualnej rzeczywistości za pomocą gogli Samsung Gear VR. Zrobiło to furorę nie tylko wśród uczniów, ale również u nauczycieli.
Następnie wszyscy odwiedzili galerię wystawienniczą Filharmonii Kaszubskiej, w której wyeksponowane zostały prace Beksińskiego. Były to fotografie, fotografiki, obrazy oraz grafiki komputerowe (Stworzone przez artystę, gdy był już po tzw. „70-tce”. Był mistrzem w obsłudze programu Photoshop.
Osobiście myślę, że takie wydarzenia są świetnym sposobem pokazania młodym polskiego dziedzictwa artystycznego za pomocą tradycyjnych, jak i również nowoczesnych metod.

M.R.
17_10_02_beksinski_03 (42 kB) 17_10_02_beksinski_03 (42 kB) 17_10_02_beksinski_03 (42 kB) 17_10_02_beksinski_03 (42 kB) 17_10_02_beksinski_03 (42 kB) 17_10_02_beksinski_03 (42 kB)