We wtorek 3 października 2017 roku w naszej szkole miało miejsce okolicznościowe spotkanie z członkami opozycji antykomunistycznej okresu PRL. W spotkaniu wziął udział przedstawiciel Starostwa Powiatowego w Wejherowie pan Wojciech Rybakowski, dyrektor szkoły pani Anna Wilk i uczniowie naszej szkoły. Wśród zaproszonych gości, członków dawnej „Solidarności”, byli: Henryk Mierzejewski, Kazimierz Mampe, Edward Formela, Zygmunt Pałasz, Jan i Bożena Wojewscy.
Uczniowie wykonali legendarne pieśni i piosenki z 70. i 80., które wyrażały ówczesne nastroje i oddawały stan ducha marzącego o pełnej wolności narodu. Młodzi artyści wraz z nauczycielami zaśpiewali: Kantyczkę, My stoczniowcy, Mury, Ta ziemia taka czysta, Dni, których nie znamy, Piosenka dla córki oraz Modlitwę o wschodzie słońca. Oprawę muzyczną spotkania przygotowali nauczyciele: pani Barbara Malawska oraz pan Tomasz Nikrant wraz z uczennicami: Izabelą Baranowską, Moniką Bollin, Pauliną Górkowską i Kingą Wydrą.
Uczestniczący w spotkaniu uczniowie klas: 3h i IVfT przekonali się, jaką wagę ma żywa historia. Wspomnienia gości okazały się nieocenione. Młodzież zobaczyła prawdziwych idealistów i nonkonformistów, których dziś spotkać można tylko na kartach literatury.