4 października 2017 r. odbyło się w naszej szkole podpisanie i wmurowanie aktu erekcyjnego pod budowę pełnowymiarowej hali sportowej i sześciu pracowni zawodowych. Na uroczystość przybyli: posłowie na Sejm RP, władze starostwa Powiatu Wejherowskiego, budowniczowie, dyrektorzy szkół i placówek Powiatu Wejherowskiego, przedstawiciele pracodawców, przedstawiciele rady rodziców i rady młodzieży oraz zaproszona młodzież.
Gości powitała dyrektor szkoły Pani Anna Wilk, która przedstawiła prezentację dotyczącą inwestycji przeprowadzonych przez Powiat Wejherowski w naszej szkole w latach 2008-2017. Pani dyrektor przedstawiła również stan zaawansowania prac nad budową hali sportowej i pracowni zawodowych, których oddanie zaplanowane zostało na wrzesień 2018 roku. Następnie głos zabrała Pani Starosta Gabriela Lisius, przedstawiając budżet projektu, działania w ramach projektu i źródła dofinansowania.
Następnie p. dyrektor przeczytała tekst Aktu Erekcyjnego, a następnie nastąpiło jego uroczyste podpisanie przez zaproszonych gości. Akt został umieszczony w tubie, do której włożono również wykaz wszystkich pracowników szkoły, samochód z logiem szkoły i pamiątkową przypinkę. Ksiądz prałat Daniel Nowak poświęcił akt i tubę, w której został umieszczony.
Zaproszeni gości, wśród szpaleru młodzieży, udali się następnie na plac budowy, by dokonać wmurowania Aktu Erekcyjnego.