Klasy 2aFt, 2bFt i 3Ft miały zaszczyt uczestniczyć w spektaklu wyreżyserowanym przez znanego uczniom artystę Karola Formelę pt.: „Onira”, który odbył się w Filharmonii Kaszubskiej dnia 6 października 2017. Spektakl był niesamowitym widowiskiem łączącym w sobie grę światła, muzyki tworzonej na żywo i tańca. „Onira” to opowieść o ludziach, którzy nie widzą, nie słyszą i nie mówią o niektórych problemach przez co żyją w swoistym koszmarze życia codziennego. Doświadczenia wizualne dotknęły nas szczególnie głęboko, gdyż młodzi artyści są uczniami Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 dla Niesłyszących i Słabosłyszących im. Jana Siestrzyńskiego w Wejherowie. Pokonali samych siebie – zatańczyli do muzyki, której do końca nie słyszeli! Dali z siebie wszystko, żeby przez chwilę być, jak my, którzy słyszymy, ale nie zawsze to doceniamy... Cyt.: ”Rywalizacja i gonitwa za pracą tylko po to, by unosić się na powierzchni, to koszmar rzeczywistości.”
Gratulujemy Panu Karolowi debiutu reżyserskiego i dopracowanej choreografii! Projekt został zrealizowany w ramach „Sieci kultury”, która jest częścią ogólnopolskiego programu Bardzo Młoda Kultura. Patronat nad sztuką objęło Radio Gdańsk i TVP3, bardziej zainteresowanych odsyłamy na stronę: http://gdansk.tvp.pl/34292038/onira-na-deskach-filharmonii-kaszubskiej.
Po przedstawieniu odwiedziliśmy aktualną wystawę „Beksiński Nieznany” oraz interesującą wystawę fotograficzną Marii Różańskiej „Wulkany błotne”. Niektórzy pograli w Dobbl’a z profesjonalistą w tej dziedzinie na stoisku gier planszowych firmy Rebel - było zabawnie! Następnie udaliśmy się na plener jesienny i na szczęście pogoda dopisała!

17_10_06_wanoga_03 (71 kB) 17_10_06_wanoga_03 (71 kB) 17_10_06_wanoga_03 (71 kB) 17_10_06_wanoga_03 (71 kB) 17_10_06_onira_06 (117 kB) 17_10_06_onira_08 (205 kB)