6 października 2017 uczniowie klas IIm, IIe, IIp, IIIe, IIIp i IIIa ZSZ mieli okazję uczestniczyć w 6 edycji Festiwalu Przygoda Wanoga, który odbywa się w Filharmonii Kaszubskiej. Jest to największa impreza tego typu odbywająca się jesienią w północnej Polsce. Wśród gości festiwalu znajdują się ludzie oryginalni, często bardzo znani, którzy w ciekawy sposób chcą podzielić się swoimi pasjami, dokonaniami i osiągnięciami.
My mieliśmy okazję posłuchać dwóch prelekcji. Agnieszka Zakonek zatytułowała swoją historię „O spełnionych marzeniach za garść dolarów” i opowiedziała o wyprawie busem przez Stany Zjednoczone. Z kolei Piotr Horzela, leśnik z Pomorza, przybliżył nam najmłodsze państwo na świecie Sudan Południowy.
Festiwal Wanoga odbywa się co roku na początku października. Jest to jedna z niewielu okazji spotkać tak wielu ciekawych ludzi, dla których podróżowanie jest pasją i sposobem na doświadczenie życia.
Beata Lange

W ramach festiwalu odbył się pieszy i rowerowy rajd na orientację. Trasy rajdu przebiegały w okolicy szlaku Zagórskiej Strugi i mierzyły odpowiednio 10 km (rajd pieszy) i 20 km (rajd rowerowy). Na obu trasach było do odnalezienia dziesięć punktów kontrolnych. Mieliśmy tam swoich przedstawicieli. Witold Turek wystartował na trasie rowerowej i zajął drugie miejsce, a Maria Maj - Roksz wzięła udział w rajdzie pieszym i również zameldowała się na mecie na drugiej pozycji. Gratulujemy.

17_10_06_wanoga_03 (71 kB) 17_10_06_wanoga_03 (71 kB) 17_10_06_wanoga_03 (71 kB) 17_10_06_wanoga_03 (71 kB)