Sztafetowe Biegi Przełajowe, jak co roku wzbudzają duże emocje wśród zawodników i prowadzących nauczycieli. Drużyna składająca się z 10 osób jednego dnia musi stawić się w pełni zdrowia i formy, aby walczyć o medale dla swoich szkół. Tego dnia spotykają się najszybsze biegacze średniodystansowi ze szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Dziewczęta rywalizują na dystansie 10x800 m, a chłopcy na odcinku 10x1000 m. W tym roku areną zmagań były boiska MOSiR-u w Rumi.
Szkoły Ponadgimnazjalne zaczęły swoje zmagania od rywalizacji dziewcząt. W naszej sztafecie na pierwszej zmianie wybiegła Kinga Styn, która po 500 m wyszła na prowadzenie. Niestety w trakcie biegu jedna z rywalek niechcący nadepnęła Kindze na stopę w skutek czego nasza zawodniczka ostatnie 300 m biegła w jednym bucie. Przybiegła na drugiej pozycji z 3 s startą do zespołu z "Bukowej". Na drugą zmianę ruszyła Agata Maliszewska, która pobiegła równym, mocnym tempem i po 400 m wyszła na prowadzenie i już do mety tylko powiększała przewagę. Od 3-ciej do ostatniej zmiany (kolejno: Izabela Gaffke, Oktawia Lewicka, Klaudia Kowalewska, Kamila Domarus, Weronika Pawlak, Monika Marczykowska, Julia Myszk, Angelika Stencel, rez. Julia Kaczmarek)) dziewczyny nie dały wyrwać sobie zwycięstwa, kończąc rywalizację z ponad minutową przewagą nad drugim zespołem (LO nr 1 w Wejherowie). Jako trzecia na metę wpadła drużyna z "elektryka". Za tydzień nasze uczennice chcą walczyć o medal w Finale Wojewódzkim w Garczynie.
Chłopcy nie mieli tyle szczęścia co dziewczyny. Na zawody nie stawił się najszybszy zawodnik drużyny, ponieważ dzień wcześniej doznał poważnej kontuzji podczas meczu piłki nożnej. Nasi panowie walczyli o każdy metr trasy, zostawili serce i płuca na trasie, ale wystarczyło to na 4-tą pozycję. Gratulujemy walki i mamy nadzieję na lepszy występ w przyszłym roku.