13 października 2017 roku odbyła się w naszej szkole uroczystość poświęcona DEN. Jak co roku, na wstępie odbyło się ślubowanie uczniów klas pierwszych. Po tym tak doniosłym momencie zabrała głos Pani dyrektor Anna Wilk. Życzyła wszystkiego najlepszego nauczycielom w trudnym okresie ich pracy, reforma bowiem wymaga od nich nowych przedsięwzięć i ogromnego zaangażowania. Nie mogło w takim dniu zabraknąć kwiatów i pełnych życzliwości słów uczniów skierowanych do grona pedagogicznego. Wykorzystano do tego fragmenty poezji jednej z uczennic klasy II H, Katarzyny Lejkowskiej.
W kontekst uroczystości doskonale wpisała się część artystyczna. Uczniowie klas IIm LO, IIIh LO i Im LO, wykorzystując elementy parodii i groteski, typowych dla Gombrowicza, w pokazie pantomimicznym oddali współczesny obraz szkoły, dla której wciąż aktualne są takie procesy jak: upupianie, przyprawianie komuś gęby, czy zawsze istniejące uwikłanie ucznia, nauczyciela w role społeczne i międzyludzkie interakcje. Atutem przedstawionego obrazu była jakże wymowna muzyka zespołu Pink Floyd i prześmiewczy śmiech Gmbrowicza, kończący etiudę.
Niezwykle znamienne i ponadczasowe są słowa życzeń dla grona pedagogicznego: „ By w ciemnym świecie/ Znaleźć światłość,/ By w cichym smutku znaleźć radość”, oczywiście radość uczenia i wychowywania młodego pokolenia w każdej sytuacji i mimo wszystko.