W dniu 17 października 2017 r. klasy IIa ZSZ oraz Ia ZSZ wraz z wychowawcami uczestniczyły w bitwie paintballa. Miejscem integracji klasowej było Ranczo Paintball w Częstkowie. "Międzyklasową bitwę" poprzedził wykład pana edukatora, gdzie zapoznaliśmy się z bronią i zasadami posługiwania się nią. Po omówieniu regulaminu i szkoleniu z zakresu BHP klasy wyruszyły, by poznawać tajniki paintballa. Miejsce było wręcz idealne, teren zalesiony z drewnianymi zaporami, murowanymi ścianami oraz wrakami samochodów. Pogoda dopisała, duch walki nie opuszczał chłopaków tym bardziej, że po "bitwie" czekała grochówka wraz z pysznymi kiełbaski z grilla. Super przygodę uwieńczyła podróż luksusowym autokarem PKS na trasie Częstkowo - Wejherowo.