Ponad trzystu zawodników szkół ponadgimnazjalnych rywalizowało w czwartkowe popołudnie w Wojewódzkiej Licealiadzie w Sztafetowych Biegach Przełajowych. Dziewczyny rywalizowały na dystansie 10x800 m, a chłopcy na odcinku 10x1000 m. Po zdecydowanej wygranej naszych dziewczyn w mistrzostwach powiatowy po cichu liczyliśmy na medal naszej drużyny. Zdawaliśmy sobie także sprawę z wysokiego poziomu rywalizacji na szczeblu wojewódzkim. Na starcie stanęło szesnaście drużyn.
Po pierwszej zmianie na czoło wyraźnie wysunęły się dwie drużyny (Gdańska i Gdyni), nasze dziewczyny na drugiej zmianie wybiegły na ósmej pozycji. Na kolejnej, trzeciej zmianie nasze uczennice przesunęły się na 5-tą lokatę, jednak zespoły z trzeciego i czwartego miejsca niebezpiecznie się oddalały. Szybka decyzja o przesunięciu najszybszej dziewczyny ze zmiany na 10-tej na 5-tą sprawiła, że nie straciłyśmy kontaktu z grupą walczącą o medale i na szóstej zmianie wybiegłyśmy na trzeciej pozycji. Po piętach deptał nam zespół z Chojnic, nasza przewaga wzrastała do 20 m, żeby na kolejnej zmianie stopnieć do zera.
Na ostatniej zmianie ruszyłyśmy z 20 m przewagą nad czwartym zespołem. W połowie dystansu niestety zawodniczka z Chojnic dobiegła do naszej Julki, zrobiło się dramatycznie. Wielki hart ducha i waleczność naszej zawodniczki pozwoliły odeprzeć atak i wbiec na metę na trzecim miejscu. Na mecie była radość, łzy szczęścia i ulga, że praca i przygotowania naszych dziewczyn się opłaciły. W tym roku zespół naszych dziewczyn był bardzo równy, każda z nich dołożyła swoją cegiełkę do medalu oddając wszystko co miały w swoich nogach i płucach.
Skład brązowych medalistek: Kinga Styn 3B; Kamila Domarus 1b LO; Agata Maliszewska 2e LO; Julia Kaczmarek 1b LO; Angelika Stencel 2b LO; Izabela Gaffke 3bt; Klaudia Kowalewska 1e LO; Oktawia Lewicka 3b LO; Monika Marczykowska 3b LO; Julia Myszk 1b LO; Klaudia Smuga 3b LO. Serdecznie gratulujemy!!!