25 października 2017 r. w Zespole Szkół nr 1 w Rumi odbyło się II Forum Samorządów Uczniowskich Szkół Ponadgimnazjalnych, w którym wzięły udział Rady Młodzieży z 8 szkół naszego powiatu.
Celem forum było propagowanie idei samorządności wśród młodzieży szkolnej zaangażowanej w działania społeczne. Młodzież zdobyła również doświadczenia, które przydadzą się w dorosłym życiu. Uczniowie spotkanie zaczęli od warsztatów z panem Andrzejem Skibą z Instytutu Debat Obywatelskich, który podkreślał, jak ważne są min.: umiejętności organizacyjne i komunikacyjne, rozwiązywanie konfliktów, autoprezentacja czy też odpowiedzialność.
Główną częścią forum były prezentacje w formie multimedialnej z elementami wykładu i dramy dotyczące działań podjętych przez poszczególne samorządy uczniowskie w roku szkolnym 2016/2017.
Członkowie Rady Młodzieży naszej szkoły w składzie: Karolina Marzec, Aleksandra Bieszke, Maksymilian Rudnik i Krzysztof Białk oraz uczennice klasy 1e (Magdalena Naczk, Maja Jarzynowska, Anna Studnicka Anna Gwizdalska, Paulina Szymańska oraz Patrycja Baranowska) skupili się na działalności charytatywnej samorządu, co podkreślało hasło „Jestem stąd, pomagam”. Szczególne słowa uznania za ciekawą formę i różnorodność podjętych inicjatyw skierowała do nas starościna, pani Gabriela Lisius oraz Członek Zarządu Powiatu Wejherowskiego, pan Jacek Thiel.
Podsumowaniem II Forum Samorządów było wręczenie przez Panią Starostę - Gabrielę Lisius i Panią Dyrektor ZS nr 1 w Rumi - Lucynę Penkowską certyfikatów potwierdzających uczestnictwo w Kongresie oraz podpisanie Priorytetów, które uwzględniają główne hasła i motywy przyświecające powiatowym samorządom uczniowskim.

17_10_25_forum_03 (34 kB) 17_10_25_forum_04 (34 kB) 17_10_25_forum_05 (34 kB) 17_10_25_forum_06 (34 kB) 17_10_25_forum_07 (34 kB)