W dniach 30-31.10.2017 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Rumi odbyły się Mistrzostwa Powiatu Wejherowskiego w Unihokeju Chłopców. Do zawodów przystąpiło 8 szkół z naszego regionu. Zespoły zostały podzielone na dwie grupy. W naszej grupie znalazły się zespoły NRS z Wejherowa, ZSP nr 2 z Rumi oraz ZSP z Redy.
Mecze zostały rozegrane systemem każdy z każdym. W pierwszym meczu nasi chłopcy spotkali się z zespołem NRS Wejherowo, w którym ulegliśmy 2:1. Kolejna ekipa, z którą przyszło nam się zmierzyć to ZSP nr 2 z Rumi. To spotkanie obfitowało w szereg akcji pod jedną jak i drugą bramką, ale to my byliśmy skuteczniejsi i wygraliśmy 3:1. Ostatni mecz w grupie rozegraliśmy z zespołem z Redy. Mecz ten był decydujący o awansie do półfinału. Walka od pierwszej sekundy była bardzo zacięta, nasi chłopcy okazali się skuteczniejsi i wygraliśmy ten ważny mecz 2:0.
W półfinale przyszło nam zagrać z ekipą "Wikinga", od samego początku narzuciliśmy swój styl gry, lecz piłka nie mogła znaleźć drogi do bramki. W regulaminowym czasie gry padł remis 0:0 i o awansie do finału miały zadecydować rzuty karne. W tym elemencie gry okazaliśmy się lepsi i to my zagraliśmy w finale.
W meczu finałowym byliśmy stroną przeważającą, stwarzając sobie kilka dogodnych sytuacji, z których dwie wykorzystaliśmy i wygraliśmy 2:0. Pierwsze miejsce, które wywalczyliśmy sobie w Mistrzostwach jest naszym najlepszym osiągnięciem w historii szkoły w tej dyscyplinie sportu.
Naszą szkołę reprezentowali: Marco Pałasz, Tomasz Jeżowski, Kacper Krause, Kacper Podajewski, Radosław Sałata, Paweł Wenta,Dawid Galik, Mikołaj Lademann, Bartosz Styn, Damian Borkowski, Mateusz Fetta. Dziękujemy chłopakom za trud i osiągnięcie historycznego wyniku.