Minione dni okazały się radosnym czasem dla grupy teatralnej „Alchemia”, która uczestniczyła w zmaganiach XII OPMFT im. Adama Luterka. W Filharmonii Kaszubskiej spotkało się 20 zespołów i monodramistów z całej Polski. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu były słowa piosenki z Kabaretu Starszych Panów – „Rodzina, ach rodzina!”. Nasz zespół zaprezentował spektakl pt. „Drzwi” według autorskiego scenariusza. Środkami wyrazu były: taniec, ruch, gest, muzyka, światło i rekwizyt. Przejmująca gra aktorska naszego zespołu wzbudziła wiele emocji, a symbolika i metaforyka przedstawienia sprowokowały różnorodność interpretacji, dzięki czemu byliśmy chyba najbardziej intrygującą grupą „Luterka” 2017.
Na spotkaniu z jurorami otrzymaliśmy pochwały, których skrót został zapisany na dyplomie: „II MIEJSCE dla zespołu teatralnego „Alchemia” za ujmujące wykorzystanie alternatywnych środków teatralnych i udowodnienie, że dramaturgię sceniczną można budować bez słów”. Jurorzy prosili, byśmy „nie rezygnowali ze swego indywidualizmu i tworzyli kolejne przejmujące przedstawienia”. Dla nas ważne jest kolejne „małe” zwycięstwo, ale jeszcze ważniejsze są więzi i przyjaźnie, które rodzą się podczas spotkań, prób i wspólnych rozmów o spektaklu. Będziemy pamiętać te chwile…, to one stanowić będą kiedyś źródło naszych dobrych wspomnień i siły w życiu dorosłym.
W spektaklu brali udział: Michał Gaffke, Katarzyna Fusowska, Weronika Czapp, Filip Stark, Kornelia Łukasik, Eryk Frybezowski, Wiktoria Cielecka, Bartosz Paździo, Paulina Chodun, Mateusz Mikołajczak, Monika Bollin, Sandra Kwidzińska, Paulina Krzekowska, Kamil Pionk, Jakub Lademann, Kuba Banaszek.
Wszystkim życzliwym dziękujemy za wsparcie.
Barbara Malawska

XII OPMFT im. Adama Luterka XII OPMFT im. Adama Luterka XII OPMFT im. Adama Luterka XII OPMFT im. Adama Luterka XII OPMFT im. Adama Luterka XII OPMFT im. Adama Luterka XII OPMFT im. Adama Luterka XII OPMFT im. Adama Luterka XII OPMFT im. Adama Luterka XII OPMFT im. Adama Luterka XII OPMFT im. Adama Luterka XII OPMFT im. Adama Luterka luterek_16 (77 kB) 17_11_18_luterek_03 (57 kB)