„Muzyka jest matematyką tajemną, której elementy sięgają nieskończoności”

29 listopada 2017 roku w Miejskim Domu Kultury w Redzie odbyła się VIII edycja Powiatowego Konkursu Poezji Śpiewanej. W rywalizacji wzięli udział zarówno soliści, jak i zespoły reprezentujące szkoły ponadgimnazjalne naszego powiatu. Młodzież zaprezentowała utwory czołowych polskich artystów, takich jak: Ewa Demarczyk, Grażyna Łobaszewska, Stan Borys czy Anna Jantar. Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań uczniów formą poezji śpiewanej, pięknem tekstów piosenek oraz promowanie młodych talentów. Konkursy Poezji Śpiewanej pokazują, że poezja wciąż może mówić do młodego człowieka głosem doniosłym i ważnym, wyraża bowiem, jak pisał Czechowicz „rzeczy niewyrażalne, niemożliwe do sformułowania.”
Julia Groth z klasy IIp LO piosenką Agnieszki Osieckiej „Miasteczko cud” wyśpiewała III miejsce. Miejsce III zajęły również Anna Gwizdalska i Daria Szela z klasy Ie LO, które przy akompaniamencie Zosi Roszmann (IIe LO) i Weroniki Schmidt (Ie LO) zaśpiewały „ Zostań ze mną”.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

17_11_29_poezja_03 (76 kB) 17_11_29_poezja_03 (76 kB) 17_11_29_poezja_03 (76 kB) 17_11_29_poezja_03 (76 kB) 17_11_29_poezja_03 (76 kB) 17_11_29_poezja_03 (76 kB)