Tradycją naszej szkoły jest zamknięcie roku kalendarzowego wspólnym kolędowaniem. Nie inaczej było w ostatni piątek, 22 grudnia. O 12:30 społeczność "samochodówki" zebrała się w sali gimnastycznej, by wśród świątecznych dekoracji przy akompaniamencie naszych instrumentalistów wraz z najlepszymi wokalami szkoły, odśpiewać mniej i bardziej znane kolędy oraz pastorałki. Wspólne kolędowanie to przede wszystkim ogromna dawka emocji, gdyż kolejne dźwięki co roku, o tej porze, przenoszą nas do Betlejem i umożliwiają nam towarzyszenie Świętej Rodzinie w drodze do stajenki oraz narodzinach Jezusa. W odpowiednią atmosferę wprowadził nas ks. Piotr opowiadając historię o dwóch drwalach.
Cytując słowa z przemówienia p. Dyrektor przekazujemy Wam, sympatykom Stowarzyszenia Jakuba Wejhera, "znak pokoju" życząc magicznych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku!