W ostatnią sobotę ferii zimowych, czyli 10 lutego uczniowie klasy II p – Klaudia Damps, Klaudia Kaczocha i Julia Miotk oraz uczniowie klasy II euro – Kornelia Ogórkiewicz, Zuzanna Okoń, Kornelia Pietkun, Maksymilian Rudnik wzięli udział w II etapie okręgowym XLIV Olimpiady Geograficznej, która po raz kolejny odbyła się w III Liceum Ogólnokształcącym w Gdyni.
Zawody były podzielone na 3 części. W pierwszym podejściu uczniowie musieli wykazać się znajomością historii geografii, w związku z setnym jubileuszem Polskiego Towarzystwa Geograficznego oraz dosyć rozległych pojęć dotyczących mapy świata. Druga część była bardzo podobna do matury rozszerzonej z geografii. Należało odpowiedzieć na pytania dotyczące rysunków i schematów oraz map, głównie z zakresu meteorologii. Trzecie podejście opierało się na odczytywaniu i dopisywaniu danych do wykresów i diagramów, które są elementami geografii społeczno-ekonomicznej.
Niestety naszej reprezentacji zabrakło trochę punktów, aby dostać się do etapu ustnego zawodów II stopnia, ale za to możemy pochwalić się faktem, że jesteśmy drugą szkołą w rejonie gdańskim z największą ilością uczestników II etapu zaraz po gdyńskiej „trójce”. Gratulujemy i życzymy sukcesów w następnych edycjach Olimpiady.
M.R.

18_02_10_olimpiada_03 (40 kB) 18_02_10_olimpiada_03 (40 kB) 18_02_10_olimpiada_03 (40 kB)