Nowy rok, nowe rekordy, „nowe” zawodniczki z Samochodówki podejmują trud 10km – tak w skrócie opisać można nasz start w Biegu Urodzinowym Gdyni – pierwszym z cyklu PKO Grand Prix Gdyni – biegowej imprezie, w której bierzemy udział już od kilku lat.
Bieg zorganizowany został dla upamiętnienia nadania praw Gdyni. W dniu 17. lutego swoich sił na krótszych trasach próbowały dzieci i młodzież a także sympatycy nordic walking. 18. lutego w Biegu Głównym wystartowała nasza reprezentacja. I już tu pochwalić się możemy rekordem: po raz pierwszy aż osiem naszych uczennic zdecydowało się zmierzyć z niełatwym dystansem 10km, w tym pięć debiutantek, których celem było… sprawdzić się i ustanowić „poprzeczkę” do pokonania podczas kolejnych starów. Żadna nie może się wstydzić wyniku.
Wyniki biegu
absolwentka 00:54:11 1968 313 89
Joanna Kwiatkowska
nauczycielka 00:47:10 917 72 29

Angelika Stencel dopiero w domu, gdy w Internecie sprawdziła wyniki, dowiedziała się, że wywalczyła miejsce na podium w swojej kategorii wiekowej! Nie spodziewała się takiego rezultatu. Nie uczestniczyła zatem w ceremonii dekoracyjnej, ale dopilnujemy, by nagroda trafiła w jej ręce.
Linię mety przekroczyło łącznie 3339 zawodników, w tym 1003 kobiet. Tylko 29 dziewcząt w kategorii k16, w której klasyfikowane były uczennice Samochodówki, miało odwagę podjąć trud 10 km i spróbować swoich sił obok starszych biegaczy. Tym bardziej dziewczętom należą się im ogromne gratulacje. Kolejny start z cyklu PKO Grand Prix Gdyni w maju. Czy znów będziemy mówić mogli mówić o rekordach?

18_02_17_bieg_uodzinowy_03 (65 kB) 18_02_17_bieg_uodzinowy_04 (81 kB) 18_02_17_bieg_uodzinowy_05 (135 kB) 18_02_17_bieg_uodzinowy_06 (101 kB)