W zeszły wtorek 13.02.2018 r. nasze piłkarki nożne zajęły pierwsze miejsce w półfinale wojewódzkim w Lęborku. Chcąc nie wypaść z rytmu i sprawdzić się przed Mistrzostwami Województwa Pomorskiego, które odbędą się już za tydzień, dziewczęta z własnej inicjatywy zgłosiły się do uczestnictwa w pozaszkolnym turnieju "Kaszub Cup". O puchar Kaszub walczyło 12 zespołów. Były to kluby, które trenują kilka razy w tygodniu, regularnie wyjeżdzają na mecze i uczestniczą w piłkarskim świecie na co dzień. Nasze dziewczyny, jako jedyny zespół, nie były klubem piłkarskim. Zgłosiły się,żeby zdobyć doświadczenie i potrenować przed zbliżającymi się mistrzostwami, co świadczy o ich zaangażowaniu w życie szkoły, nawet poza nią oraz pokazuje ich pasję. Zagrały w naszych żółto-niebieskich strojach,godnie reprezentując "Samochodówkę".
Rozgrywki turnieju zaczęły się o 9:00 i odbywały się systemem grupowym. Były dwie grupy po 6 zespołów. Nasze zawodniczki natrafiły na następujących przeciwników: Jastrząb Malbork,Kaszuby Połchowo, AP Kotwica Kołobrzeg, Stal Jezierzyce oraz GOSRiT Luzino. Pierwsze trzy zespoły z wyżej wymienionych, zostały jednakowo przez żółto-niebieskie pokonane wynikiem 3-0. Mecz po meczu,ku zaskoczeniu trenerów innych drużyn,dziewczęta pokazywały dobrą i przemyślaną, a przede wszystkim skuteczną grę na boisku. Po trzech wygranych z wysokim wynikiem, nastąpił mecz ze Stalą Jezierzyce, który przyprawił nasze zawodniczki o chwilowy niepokój, podczas gdy przeciwnik wyprowadził grę na wynik 1:0. Dziewczęta zmobilizowane utratą bramki, szybko nadrobiły punkt i pojedynek zakończył się remisem. Z bilansem 3 wygrane oraz 1 remis stanęliśmy przed ostatnim przeciwnikiem. Wyjście z grupy nasza drużyna miała już gwarantowane, ale wynik ostatniego grupowego meczu decydował o tym, z kim zmierzymy się w półfinale. Obserwując wcześniej przeciwniczki z drugiej grupy, dziewczęta wiedziały,że jeśli przegrają z GOSRiT-em, będą musiały zmierzyć się w półfinale z trudniejszym przeciwnikiem. Mimo walki do ostatniej sekundy-mecz nie potoczył się po naszej myśli i zakończył wynikiem 0:0. To nam nie starczało. W półfinale nasze zawodniczki zmierzyły się więc z faworytem turnieju- doświadczoną Pogonią Tczew. Mocna obrona, znajomość umiejętności przeciwnika pozwoliły nam wywalczyć wynik 1:1. Pojedynek trzeba było rozstrzygnąć karnymi. Przy ogromnych emocjach, staraniach i mobilizacji niestety szansa na finał uciekła nam sprzed nosa wraz z wynikiem 4:5. Po pierwszym przegranym meczu w tych rozgrywkach, dziewczęta szybko musiały się podnieść i stanąć do walki o 3 miejsce ponownie z drużyną z Luzina. Niestety parę drobnych błędów naszych zawodniczek doprowadziło do przegranej 0:2 , co w rezultacie zaklasyfikowało je na zaszczytnym czwartym miejscu.
Mimo lekkiego niedosytu, żółto-niebieskie są z siebie bardzo dumne, ponieważ stawiły czoła doświadczonym, trenującym drużynom i okazały się lepsze od 8 zespołów tego turnieju. Pozostałe drużyny biorące udział: Ka 4 resPect Krobia, Lew Lębork, AP II Kotwica Kołobrzeg, Biało-Zielone Gdańsk, Hanza Elbląg.
Skład drużyny i bramki: Angelika Górska IIb LO (1), Patrycja Cierocka IbLO (4), Kornelia Szymańska IIIb LO (bramka), Anna Miszka IIIb LO (3), Aleksandra Roda - absolwentka naszej szkoły (1), Klaudia Langa IIb LO oraz dwie młodsze zawodniczki, które JESZCZE nie należą do naszej szkoły. Kapitanem drużyny była Karolina Drewa z IIb LO, która zdobywając 9 bramek, zdobyła tytuł "Najlepszego Strzelca Turnieju".
Miejmy nadzieję, że bogatsze o kolejne doświadczenie nasze zawodniczki,wykorzystają zdobytą wiedzę i umiejętności w przyszłym tygodniu i nie zawiodą nas po raz kolejny. Trzymamy kciuki!

18_02_17_kaszub_cap_03 (39 kB) 18_02_17_kaszub_cap_04 (33 kB) 18_02_17_kaszub_cap_05 (34 kB)