19 lutego 2018 roku nasi uczniowie w składzie: Weronika Gacek, Ewelina Treder, Bartosz Szczypior i Olaf Wasielke z klasy 3P wzięli udział w szkoleniu merytorycznym przygotowującym do III Pomorskiego Turnieju Debat Historycznych organizowanego przez gdański oddział Instytutu Pamięci Narodowej. Jednocześnie we wszystkich województwach odbędą się eliminacje do finału który odbędzie się jak co roku w siedzibie Sejmu. Turniej jest dedykowany dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych. W tym roku w etapie pomorskim uczestniczyć będzie 16 szkół średnich.
Tym razem turniejowe tezy będą dotyczyły okresu Historii Polski z lat 1918–1989.
1.Społeczeństwo polskie zdało egzamin w obliczu Holocaustu
2.Kościół katolicki był najważniejszym środowiskiem opozycyjnym w PRL
3.Okrągły stół to bardziej zwycięstwo niż klęska opozycji
4.Komunistycznym władzom powojennej Polski udało się zniszczyć pamięć o Żołnierzach Wyklętych
5.Powojenna zmiana przebiegu granic była korzystna dla Polski
Faza grupowa turnieju odbędzie się 21 marca br. w I Liceum w Gdańsku, życzymy naszym debatantom sukcesu.

18_02_19_szkolenie_03 (103 kB) 18_02_19_szkolenie_03 (103 kB)