23 lutego 2018 r. uczniowie klasy 2bLO i 3bLO uczestniczyli w warsztatach w Katedrze Genetyki i Biosystematyki na Wydziale Biologii Uniwersytetu Gdańskiego. Na wstępie uczestnicy zajęć wysłuchali krótkiej prezentacji, w trakcie której poznali cechy muszki owocowej jako organizmu modelowego, etapy jej cyklu rozwojowego i budowę zewnętrzną tego popularnego owada. Następnie w ramach części praktycznej pod czujnym okiem dr Moniki Mioduchowskiej oraz z wykorzystaniem własnych, uzbrojonych w binokular, uczniowie identyfikowali płeć i efekty mutacji materiału genetycznego muszki owocowej (Drosopjila melanogaster). Ta niewielka muchówka mierząca 2-3 mm, która odżywia się drożdżami obecnymi na fermentujących owocach, ma zaledwie 4 pary chromosomów i niezwykłą łatwość ulegania mutacjom np. pod wpływem promieniowania UV. Jako podsumowanie naszego spotkania z muszką owocową uczestnicy warsztatów układali z puzzli cykl życiowy owada. Ostatnia część warsztatów dotyczyła genetyki człowieka. Uczniowie sprawdzali, czy posiadają wybrane cechy (np. kształt nosa i płatka usznego, zdolność zwijania języka w rurkę itp.) w wersji recesywnej, czy też dominującej. Szybkie obliczenia pozwoliły stwierdzić, że stawiliśmy grupę z przewagą cech recesywnych. Jak zwykle warsztaty na Wydziale Biologii pozwoliły uczniom w praktyczny sposób poszerzyć wiedzę i …. poczuć atmosferę studiowania.

18_02_23_warsztaty_03 (90 kB) 18_02_23_warsztaty_03 (90 kB) 18_02_23_warsztaty_03 (90 kB) 18_02_23_warsztaty_03 (90 kB) 18_02_23_warsztaty_03 (90 kB) 18_02_23_warsztaty_08 (36 kB)