9.03.2018 nasza drużyna w składzie Weronika Gacek, Ewelina Treder, Bartosz Szczypior i Olaf Wasielke wzięła udział w eliminacjach do Mistrzostw Polski Debat Oksfordzkich, które odbywają się w Poznaniu. Inicjatorem i koordynatorem turnieju jest Fundacja Edukacyjna G5 przy współpracy z Wydziałem Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. W tym roku VI edycja Mistrzostw zgromadzi w ciągu 5 dni 80 drużyn z 16 województw w tym 320 pasjonatów wystąpień publicznych, debat turniejowych, intelektualnych sporów na najwyższym poziomie i koneserów wysublimowanego stylu zarówno słowa, jak i prezencji.
Nasza drużyna podczas losowania trafiła do grupy D w której zmierzyła się z drużynami ze Środy Wielkopolskiej, Dębicy, Warszawy i Gdańska. Ze wszystkich pojedynków nasza drużyna wyszła zwycięsko w sposób, który nie pozostawiał złudzeń, która drużyna była najlepsza w grupie. W pierwszym pojedynku nasz zespół pokonał ZS nr 2 z Dębicy 13:7. W drugim zmierzyliśmy się w derbach Pomorza z zespołem IV LO z Gdańska, który pokonaliśmy w stosunku 11:8. W trzecim decydującym o awansie do finału pokonaliśmy drużynę z I SLO z Warszawy w stosunku 15:8. W ostatnim pojedynku najtrudniejszym ze względu na to, że wiadomo było kto awansował do finału z grupy oraz to że zmęczenie dawało już o sobie znać zwyciężyliśmy zespół z LO ze Środy Wielkopolskiej 13:10. Finał odbędzie się w dniach 14-15 kwietnia w Poznaniu prosimy o trzymanie kciuków za naszą drużynę.

18_03_09_debaty_03 (89 kB) 18_03_09_debaty_03 (89 kB) 18_03_09_debaty_03 (89 kB) 18_03_09_debaty_06 (53 kB) 18_03_09_debaty_07 (37 kB)