9 marca w murach Powiatowego Zespołu Szkół nr 4 w Wejherowie spotkała się najlepsza dziewiątka germanistów powiatu wejherowskiego reprezentująca SP nr 9 w Wejherowie, SP Bolszewo, SP nr 4 w Redzie na finale konkursu Profi in Deutsch. Finaliści zostali wyłonieni na podstawie testu pisemnego, w którym wzięło udział prawie stu miłośników języka niemieckiego w przedziale wiekowym 12-15 lat. Ponieważ główną nagrodą jest miejsce w euroklasie bez względu na wynik egzaminu gimnazjalnego, walka była niezwykle zacięta i wyrównana a poziom zmagań bardzo wysoki. Fakt, iż jest to jedyny konkurs o formule ustnej przysparzał dodatkowych dreszczy emocji. Z finałowym stresem najlepiej poradziła sobie Alina Ewertowska (SP nr 4 w Redzie, opiekun Grażyna Ciesielska), która zwyciężyła po zaciętej wymianie pytań w końcowej fazie konkursu z Davidem Kepka (SP Bolszewo, opiekun Alicja Hopa). Trzecie miejsce wywalczyła Vanessa Kerner (SP nr 9 w Wejherowie, opiekun Marlena Kreft). Dzięki wsparciu Starostwa Powiatowego w Wejherowie oraz szkole języków obcych Interverbum ze Szczecina wspaniała „dziewiątka” mogła zostać nagrodzona wartościowymi pozycjami książkowymi, które umożliwią im dalsze doskonalenie kompetencji językowych.
Organizator konkursu szczególnie dziękuje uczniom klas I e, II e, I fT oraz I bT za pomoc w organizacji konkursu, którzy zadbali o najdrobniejszy szczegół i sprawili, że sala 217 zamieniła się w niezwykle uroczą i charakterystyczną areną zmagań dla naszych dzisiejszych gości.
Wszystkim uczestnikom konkursu, także tym, którym nie udało zakwalifikować się do finałowego etapu, gratulujemy i dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie jednocześnie życząc niegasnącego zapału w dalszej nauce języka niemieckiego i zapraszając na Dni Otwarte naszej szkoły.