20.03.2018 r. drużyna z naszej szkoły w składzie (Weronika Gacek, Ewelina Treder, Bartosz Szczypior i Olaf Wasielke) wzięła udział w fazie grupowej III Pomorskiego Turnieju Debat Historycznych organizowanego przez IPN. W turnieju wystartowało 12 drużyn z pomorskich szkół, które musiały zmierzyć się z następującymi tezami:
* Kościół był najważniejszym ośrodkiem opozycyjnym w PRL
* Polskie społeczeństwo zdało egzamin w obliczu Holocaustu
* Władzom komunistycznym w powojennej Polsce udało się zniszczyć pamięć o Żołnierzach Wyklętych.
Po zaciętej rywalizacji na argumenty, jury wyłoniło sześć drużyn które awansowały do fazy finałowej: I Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Gdańsku (dwie drużyny), VII Liceum Ogólnokształcącego im. Józefa Wybickiego w Gdańsku (dwie drużyny), I Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego w Pucku, Powiatowy Zespół Szkół nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie. Zespołom serdecznie gratulujemy i trzymamy kciuki za naszą drużynę w finale.

18_03_20_debaty_03 (34 kB)