W dzień wagarowicza nasza szkoła otworzyła swe podwoje dla gimnazjalistów. Od progu przybyłą młodzież witali uczniowie naszej szkoły- przewodnicy. Przechadzając się turniejową alejką gimnazjaliści zbierali naklejki z punktami za zadania, aby na ostatniej stacji odebrać nagrody. W gabinecie biologiczno-chemicznym poprzez doświadczenia i lekcje anatomii można było poznać tajemnice szkieletu ludzkiego i ciała zwierząt. W gabinetach lingwistycznych koniecznie trzeba było spróbować bułeczek i ciasteczek prosto z Niemiec, dań i tańców hiszpańskich, herbaty z samowara rosyjskiego w otoczeniu wyjątkowych matrioszek albo herbaty w iście angielskim stylu przy grach planszowych. Tutaj można było również spróbować przepysznych gofrów. W gabinecie matematycznym wirowały bryły, zadania o równi pochyłej, wadze szalkowej i … kostka Rubika. Rozwiązywano Sudoku oraz inne łamigłówki matematyczne. Prosto z sali logicznego myślenia trasa zwiedzania prowadziła na zajęcia w ciemni i obsługi programu photoshop. Przyszli mechanicy i technicy pojazdów samochodowych z energią ruszyli na warsztaty szkolne, gdzie silna ekipa spawała, skręcała, podnosiła, kontrolowała pojazdy i wymieniała ich części. Wszystko profesjonalnie i radośnie. A na koniec wizyta w … śmieciarce. Dla przyszłych politologów i wielbicieli geografii w sali 174 królowała mapa i nasz glob w grach oraz łamigłówkach. Wulkany wybuchały tam na życzenie. Hasłem przewodnim przyszłych przedsiębiorców było „Z miłości do szkoły”… W sali 175 można było dowiedzieć się ciekawostek z mikro- i makroekonomii, zajadając się przy tym śledziami i parówką z musztardą. Na dolnym holu panowało istne szaleństwo - muzyka na żywo, czyli niezastąpiony zespół „ Autogram ”, którego muzyka zachęciła naszą młodzież do zatańczenia znanej wszystkim „Belgijki”. Salę 133 - królestwo zdrowego żywienia opanowała p. Kasia Klassa, która dla wszystkim przygotowała przepyszne kanapki, desery oraz galaretki.
O szkole, wrażeniach i naszej ofercie można by pisać i pisać… Kto był, ten wie - „Szkoła marzeń”.