W dniu 28. marca w naszej szkole odbyła się V edycja powiatowego konkursu z języka angielskiego „Lionheart”. Punktualnie o 10:00 na sali gimnastycznej stawili się gimnazjaliści z dziesięciu gimnazjów powiatu wejherowskiego wraz z opiekunami. Po przywitaniu wszystkich uczniów przez p. dyrektor Annę Wilk, uczniowie rozwiązali test leksykalno-gramatyczny, trwający 45 minut. Następnie, podczas gdy opiekunowie sprawdzali testy, uczniowie w swoich szkolnych grupach wzięli udział w zadaniach przygotowanych przez p. Łukasza Maja, sprawdzających ich znajomość idiomów angielskich. Uczniowie mieli też okazję obejrzeć prezentację przeprowadzoną przez uczniów eurogrupy klas pierwszych.
Do finału konkursu, po wyrównanej walce, przeszło 11 najlepszych uczniów, którzy wzięli udział w teleturnieju wiedzy z języka angielskiego i znajomości krajów anglojęzycznych, przygotowanego przez uczniów grupy 3E1. Zwyciężczynią konkursu okazała się uczennica Gimnazjum w Bolszewie - Martyna Turzyniecka, drugie miejsce zajęła Martyna Labuda z Gimnazjum nr 3 w Wejherowie, zaś trzecie Szymon Ziółkowski uczeń gimnazjum nr 1 w Redzie, który uzyskał również najwyższą liczbę punktów w dwóch pierwszych etapach konkursu. Nad prawidłowym przebiegiem finału czuwała trzyosobowa komisja: dyrektor szkoły, mgr Anna Wilk, nauczyciel języka angielskiego, mgr Łukasz Maj, oraz uczeń klasy III P, Olaf Wasielke. Wszystkim uczniom zaangażowanym w przygotowanie konkursu serdecznie dziękujemy i do zobaczenia w kolejnych edycjach!