W poniedziałek 9 kwietnia nasi uczniowie wzięli udział w I Powiatowej Licealiadzie w Croosfit. Jest to młoda konkurencja, która z roku na rok gromadzie coraz większą rzeszę miłośników. Co to jest Crossfit? Można powiedzieć, że stuningowany obwód ćwiczebny. Jest to dyscyplina sportu, która kształtuje nie tylko sylwetkę ale wzmacnia też wytrzymałość, rozwija szybkość, siłę i skoczność.
Zawody zaczęły się od dwóch konkurencji („Workut – ów”).Pierwsza z nich składała się z trzech elementów: Przysiadów z piłką lekarską 4 kg (dziewczęta) 8 kg (chłopcy) Naskoków na skrzynię o wysokości 50 cm. Brzuchów w piłką lekarską 4kg (dziewczęta) 8kg (chłopcy). Te ćwiczenia trzeba było zrobić kolejno po sobie na czas wykonując określoną ilość powtórzeń.
Drugi „Workout” był walką o przetrwanie. Zawodnicy dosłownie padali na ziemię po jej zakończeniu. Polegał on na wykonaniu naprzemiennie słynnych Burpees (padnij-powstań ) na zmianę z martwym ciągiem ze sztangą 30 kg (dziewczęta) i 40 kg (chłopcy). W sumie 55 Burpees i 55 martwego ciągu.
Te dwie konkurencje wyłoniły pięciu finalistów wśród dziewcząt i chłopców. Do finału dostał się Kamil Kunikowski z 3b ZSZ i Paulina Stenka z 3b LO. Pierwszą konkurencją finałową była deska (plank) na czas, a drugą podciąganie się na drążku (chłopcy) i brzuszki w zwisie na drążku (dziewczęta). Po podsumowaniu wszystkich punktów Kamil zajął czwartą pozycję a Paulina była piąta. Naszą szkołę reprezentował jeszcze Jakub Patelczyk z 2c ZSZ, który ukończył zawody w połowie stawki. Wszystkim naszym reprezentantom serdecznie gratulujemy.