Dnia 10 kwietnia 2018 r. przy stadionie MOSiR-u w Rumi odbyła się Drużynowa Licealiada w Indywidualnych i Drużynowych Biegach Przełajowych. Dziewczęta rywalizowały na dystansie 1500 m, a chłopcy na 2400 m. Każda szkoła mogła wystawić po pięciu uczniów w kategorii damskiej i męskiej.
Pierwsze wystartowały dziewczęta. Od początku było widać, że nasze dziewczyny będą walczyć o zwycięstwo. Biegły mocno, z przodu stawki. Ostatecznie na metę po walce bark w bark do ostatnich metrów na drugiej pozycji przybiegła Julia Myszk z 1b LO. Zaraz za nią na kolejnym miejscu medalowym zameldowała się Agata Maliszewska z 2e LO. Na czwartym miejscu przybiegła Kamila Domarus z 1b LO. Na wysokiej ósmej pozycji metę przekroczyła Angelika Stencel i 17-te miejsce zajęła Klaudia Kowalewska z 1e LO. Drużynowo dziewczyny bezapelacyjnie zwyciężyły.
Chłopakom poszło troszkę gorzej. Najlepiej spisał się Mikołaj Baranowski (2b LO) zajmując 7-mą pozycję, 11-te miejsce zajął Tomasz Jeżowski z 3b LO a 17-ty przybiegł Daniel Richert (1b LO). Tomasz Kafka z 1p LO i Przemysław Dzienisz z 1a BSZ zajęli odpowiednia 24 i 26 pozycję. Walka do samego końca sprawiła, że nasi mężczyźni zdobyli brązowy medal w klasyfikacji drużynowej. Serdecznie wszystkim gratulujemy.
W poniedziałek w parku Gdynia-Kolibki odbędą się Wojewódzkie Mistrzostwa w indywidualnych i drużynowych biegach przełajowych gdzie nasze dziewczyny będą walczyć w obu klasyfikacjach.