14 kwietnia 2018 roku na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego, po dwóch latach nieobecności reprezentantów naszej szkoły, uczniowie klasy 2b LO Angelika Górska i Adam Patalewski - laureaci szkolnego etapu konkursu, sprawdzali swoją wiedzę z zakresu ekologii w eliminacjach wojewódzkich XXXIII Olimpiady Wiedzy Ekologicznej. Po rozwiązaniu testu uczestnicy olimpiady zostali zaproszeni na drugie śniadanie. Następnie wysłuchali prelekcji pt. "Wyginam śmiało ciało - ruch w świecie roślin" przygotowanej przez dr hab. Annę Aksmann z Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego.
O wejście do ścisłego finału XXXIII OWE walczyło 77 uczniów szkół ponadgimnazjalnych z województwa pomorskiego. Adamowi Patalewskiemu zabrakło 5 punktów, by zakwalifikować się do drugiego ustnego etapu konkursu. Szkoda… choć kolejna szansa już za rok! Angelika i Adam z jeszcze większą determinacją będą próbować swoich sił w przyszłym roku… Z pewnością warto, bo na finalistów i laureatów etapu centralnego czekają indeksy kierunków przyrodniczych wielu krajowych uczelni.

18_04_14_olimpiada_03 (73 kB) 18_04_14_olimpiada_03 (73 kB)