W dniu 21.04.2018 roku w Zespole Szkół nr 4 w Redzie zostały przeprowadzone Rejonowe Mistrzostwa Pierwszej Pomocy Polskiego Czerwonego Krzyża. Podstawowym celem tych zawodów jest podniesienie poziomu wiedzy z zakresu zasad udzielania pierwszej pomocy wśród młodzieży szkół podstawowych i średnich. Po otwarciu zawodów przez Starostę Wejherowskiego panią Gabrielę Lisius i omówieniu zasad oraz przebiegu zawodów przez pana Szymona Piotrowskiego, drużyny przystąpiły do rywalizacji.
Zespoły miały do pokonania 9 scenek, w tym jedną teoretyczną i osiem praktycznych. Około godziny 13 wszyscy zakończyli zmagania, a komisja przystąpiła do liczenia punktów. Wyliczenia sędziów okazały się korzystne dla "naszych" i w klasyfikacji końcowej zajęliśmy II miejsce.
Szkołę reprezentowała drużyna w składzie: Aleksandra Grzenkowitz - klasa II b LO - kapitan drużyny; Maria Woźniak - klasa III b LO; Katarzyna Lejkowska - klasa II h LO; Krzysztof Dettlaff - klasa II a T; Kacper Kiliński - klasa I b LO.
Drużynie, dziękujemy za czas poświęcony na przygotowania do zawodów i zaangażowanie w trakcie ich trwania a szczególne podziękowania należą się Marysi Woźniak, która już w tym tygodniu zakończy naukę w naszej szkole, a znalazła czas aby wziąć udział w zawodach. Duży udział mają również Natalia Bollin i Jakub Schulz, którzy brali udział w treningach i wspierali wspierali drużynę w czasie zawodów. Oprócz pucharu, dyplomu i drobnych upominków w pamięci uczestników pozostaną na pewno przeżyte emocje i satysfakcja.

18_04_21_pck_03 (92 kB) 18_04_21_pck_04 (91 kB)