Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2018/2019

Dziś we wszystkich szkołach w Polsce wybrzmiał pierwszy dzwonek, rozpoczynający nowy rok szkolny. Dla społeczności powiatu wejherowskiego i Powiatowego Zespołu Szkół nr 4 było to rozpoczęcie wyjątkowe, bowiem tego dnia do użytku została oddana pełnowymiarowa hala sportowa. Na tak szczególną okoliczność przybyli do nas przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, posłowie na Sejm RP, przedstawiciele władz oświatowych, rektorzy szkół wyższych i dyrektorzy szkół powiatu wejherowskiego, współpracujący ze szkołą pracodawcy, przedstawiciele klubów sportowch oraz główny wykonawca obiektu.
Uroczystość rozpoczęła się Mszą Św. w kolegiacie wejherowskiej pw. Trójcy Świętej pod przewodnictwem Jego ekscelencji ks. Arcybiskupa Sławoja Leszka Głódzia. Po zakończonej celebracji wszyscy zaproszeni goście uczestniczyli w otwarciu hali sportowej w naszej szkole. W części oficjalnej swoje słowo skierowali do nas: Wicepremier Jarosław Gowin, Wojewoda Pomorski Dariusz Drelich, Pomorski Kurator Oświaty Monika Kończyk oraz Starosta Wejherowski Gabriela Lisius, której w szczególności zawdzięczamy realizację projektu budowy hali sportowej. Wspólnym mianownikiem wszystkich wypowiedzi były słowa podziwu dla osób zaangażowanych w ten projekt. W czasie uroczystości odbyło się również odsłonięcie tablic upamiętniających sylwetki Olimpijczyków Ziemi Wejherowskiej. Na zakończenie części oficjalnej wszystkim gościom podziękowała Pani Dyrektor Anna Wilk, wspominając że w końcu ziścił się nasz sen o sportowej hali. Wypowiedź Pani Dyrektor wprowadziła nas w część artystyczną zrealizowaną przez nauczycieli i uczniów naszej szkoły.
Widowisko przygotowane z okazji otwarcia hali sportowej miało być hołdem złożonym wszystkim tym, którzy kochają sport, a także wszystkim tym, którym bliska jest idea olimpijska „Citius – Altius – Fortius”. Bohaterem przedstawienia był jeden z najpiękniejszych bohaterów literackich – poszukujący Mały Książę, który wyruszył w swoją podróż. Celem jego wędrówki było znalezienie własnej drogi rozwoju oraz odkrycie talentu. Postać ta, grana przez Karola, miała być personifikacją marzeń wszystkich młodych ludzi. Tym marzeniem okazał się sport, bo to właśnie on jest symbolem wiary, siły, determinacji, piękna.
Przedstawienie poruszyło wielu obecnych na uroczystości. Wszystkich połączyła idea nowo powstałej hali – być blisko sportu i ludzi, być odważnym i sięgać gwiazd, być poszukującym, bo tylko w ten sposób osiągnąć można cel. Mieli tego świadomość nasi uczniowie biorący udział w przedsięwzięciu. Wraz z opiekunami wyruszyli bowiem w podróż, by odkryć swoją drogę, by zdobyć nowe doświadczenie, by pokazać, że piękno i wrażliwość rodzą przyjaźń.
Wspólne świętowanie zakończyło się symbolicznym rzutem piłki do bramki przez dyrektor szkoły i zaproszonych gości. Hala sportowa w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 została otwarta!
Do wszystkich zaangażowanych w organizację tej uroczystości kierujemy słowa wdzięczności i ogromnego uznania.