KOMÓRKOMANIA w Samochodówce!

„Akcja Komórkomania to nie moda na lepszy model telefonu, to moda na uratowanie komuś życia za pomocą komórek. Nie tych, które nosi się w kieszeni- tych, które nosi się w swoim ciele.” Pod tym hasłem odbyła się II Ogólnopolska akcja Fundacji DKMS- „Komórkomania”, w którą włączyła się nasza szkoła.

Projekt został podzielony na trzy części. W dniach 26-28.11  przeprowadzono na terenie szkoły akcję informacyjną pod hasłem „Naszpikuj się wiedzą”. W tym czasie  uczennice klasy 2b Julia Kaczmarek, Alicja Stenka, Weronika Pawlak, Julia Myszk oraz Wiktoria Kowalska  opowiedziały swoim szkolnym kolegom i koleżankom na czym polega cała akcja, jak zostanie przeprowadzona i przede wszystkim dlaczego warto zostać dawcą szpiku. „Naszą intencją było uwrażliwienie środowiska szkolnego na potrzeby drugiego człowieka, w tym konkretnym przypadku, każdej osoby dotkniętej nowotworem krwi.”- mówi Julia Kaczmarek.

W czwartek 29.11 odbyła się rejestracja potencjalnych dawców szpiku. Dzień Dawcy miał miejsce piątek. Od rana na dolnym holu można było oddać swój szpik za pomocą „wymazu z jamy ustnej”. Jest to najprostszy i najmniej bolesny sposób ,w jaki można zostać potencjalnym dawcą szpiku. Nasi uczniowie nie zawiedli. Udało nam się pozyskać kolejnych 53 dawców szpiku. Brawo Wy!

Ogromne podziękowania dla uczennic klasy 2b Julki, Weroniki, Wiktorii, Julii oraz Alicji.