HIV NIE WYBIERA – TY MOŻESZ

Współcześnie wielu z nas wydaje się, że problem AIDS oraz wirusa HIV został już opanowany. Wyrzucamy więc ten temat z naszej świadomości, jesteśmy przekonani, że to nas nie dotyczy, tym czasem statystyki dotyczące zachorowań wciąż są zatrważające. Dobrą okazją do refleksji był obchodzony 1. grudnia Światowy Dzień Walki z HIV. To właśnie zmobilizowało uczniów klasy II H do przygotowania spotkania , którego celem było budowanie świadomości na temat powyższych chorób. Z tego powodu zorganizowany został konkurs na najciekawszy plakat z hasłem profilaktycznym na temat HIV i AIDS. W konkursie udział wzięło sześć klas pierwszych. Pierwsze miejsce oraz główną nagrodę, Dziką Kartę, zdobyła klasa Ib szkoły branżowej. Drugie miejsce przypadło klasie Ib fototechnika. Trzecie miejsce zdobyła klasa Ie liceum ogólnokształcącego. Głównym elementem spotkania była przygotowana przez uczniów scenka, której celem było ukazanie wielu stereotypowych opinii, krążących wokół sposobów zarażenia, leczenia, reakcji społecznych oraz życia z wirusem HIV. Bardzo dziękujemy wszystkim uczniom za przygotowanie spotkania, a klasom pierwszym pragniemy podziękować za uczestnictwo! Najciekawsze plakaty prezentujemy poniżej.